AKTUELNO

Evropska centralna banka (ECB), saopštilaje da su na zahtev hrvatskih vlasti institucije EU odlučile da uključe hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mehcanisam (ERM 2), što je svojevrsna valutnu čekaonica za evro. Evro bi mogao da bude uveden u Hrvatsku već od 1. januara 2023. godine, piše Jutarnji list.

Andrej Plenković je na pitanje da li može da otkrije koji će hrvatski simboli biti na kovanicama evra otkrio:

- Svaka zemlja ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, pa tako i mi. Iskristalizirali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica, rekao je Plenković.

- Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.

Iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za izbor kojima su se pri odlučivanju rukovodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, uzrasta ili političkog opredeljenja i da njegova delotvornost bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Foto: Pixabay.com

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istoriske događaje.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvodivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Naposljetku, dodaju, tu je i kriterij konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prijelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, eurom.

U finalnoj odluci Komisija za novac rukovodila se ocenama motiva građana koji su ušestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u web anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana. Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, kaže se u priopćenju.

Svoje ocene u web anketi dalo je gotovo 50 hiljada građana, a svaki motiv građani su imali prilike da ocene na skali ocena od jedan od pet (odnosno ocenama u rasponu od "uopšte mi se ne sviđa" do "najviše mi se sviđa"). Mogli su da predlože i po jedan dodatni motiv.

Građani su dali više od 11.000 slobodnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle. Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20 posto svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio 2,5 puta više glasova nego drugo rangirani predlog.

Autor:

#Hrvatska

#Nikola Tesla

#Novac

#kovanica