AKTUELNO

Veća okupljanja će biti moguća samo uz kovid potvrde; u suprotnom će biti drastično smanjen broj ljudi. Takođe, donete su nove mere o ulasku u Hrvatsku.

U skladu sa novom epidemiološkom situacijom i porastom broja novozaraženih na Jadranu, Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj doneo je nove mere.

U 6 županija - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj - kao i u Novalji, uvode se oštrija pravila, koja će važiti od ponedeljka 26. jula do 15. avgusta.

Samo uz kovid potvrdu

Sva događanja, osim kulturnih, koja se ne smatraju rizičnim, gde se očekuje sedeća publika uz poštovanje mera, održavaće se uz kovid potvrde.

Uz posedovanje ovih potvrda, biće dozvoljena okupljanja do 1.000 ljudi; u suprotnom će biti mogući skupovi do najviše 50 osoba.

Hrvatska plaža otvorena samo za vakcinisane

Svi javni događaji i svečanosti svih vrsta mogu da traju najviše 24 sata.

Takođe, održavanje privatnih svečanosti, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje mera ako na svečanosti nije više od 15 osoba, a više od toga je moguće jedino uz digitalne kovid potvrde.

Sajmovi i drugi oblici javnih događaja se mogu održavati samo uz saglasnost lokalnih štabova.

Sportska takmičenja će biti moguća jedino ako svi gledaoci, kao i tehničko osoblje i ljudi iz organizacije imaju eu digitalne kovid potvrde.

Organizatori svih javnih događaja obavezni da najkasnije 7 dana pre održavanja okupljanja pošalju obaveštenje o nameri organizovanja lokalnom štabu te da zatraže saglasnost.

Promenjena pravila ulaska u Hrvatsku
Ako idete u Hrvatsku ovog leta, ne zaboravite i putno osiguranje. Odaberite najbolju opciju, onu koja ima pokriće za kovid 19

Za ulazak u Hrvatsku je potrebna potvrda o vakcinaciji ili preležanoj koroni koja nije starija od 270 dana, a ne 210 kao do sada.

Za neke države se primenjuju posebne mere - u prvoj kategoriji se nalazi Zanzibar.

Jedno hrvatsko ostrvce moguće je obići u samo 600 koraka FOTO

Putnici iz Zanzibara u Hrvatsku mogu da uđu uz dva uslova - negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati i samoizolaciju od 14 dana.

U drugoj kategoriji su Velika Britanija, Rusija i Kipar - za putnike iz ovih zemlja je potreban negativan PCR, ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati.

Autor: