AKTUELNO

Ovaj tužni pomen obeležen je parastosima, polaganjem venaca i paljenjem sveća u Novom Gradu.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je na obeležavanju Dana stradanja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu kod Novog Grada, da je svaka njiva i šuma u Potkozarju natopljena krvlju srpskih žrtava nad kojima je u Drugom svetskom ratu počinjen genocid.

Milunović je rekao da će se zločin počinjen u Vurunama naći na mapi zločina nad Srbima.

- Sva mesta stravičnih pokolja Srba biće obeležena jer je namera da se to zaboravi - istakao je Milunović, prenosi RTRS.

On je podsetio da je u NDH stradalo 76.642 dece, kao i da je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobilačkih ratova ove godine ustanovio i dan sećanja na tu decu.

Foto: Wikipedia.org

Parastosima, polaganjem venaca i paljenjem sveća danas je u Novom Gradu obeležen Dan stradanja civilnog stanovništva u Drugom svetskom ratu.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na prostoru novogradske opštine oko dvadesetak dana i za to vreme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo novogradskih sela.

U ovom pogromu na području novogradske opštine ubijeno je 106 dece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 dece.

U podrumu jedne kuće u Vurunama ustaše su 2. avgusta 1941. godine pobile 75 civila.

Foto: Wikipedia.org

Deo dokumentacionog materijala o stradanju u Vurunama je u Muzeju genocida u Beogradu, a jedan deo je u opštini Novi Grad.

Ranije danas u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama služen je parastos za 296 stradalih civila iz Maslovara, Crne Rijeke i Jošave.

Pomen je služen i kod spomen-kosturnice u Crnoj Rijeci i kod spomen-table na železničkoj stanici u Blagaj Rijeci.