AKTUELNO

Joanikije će biti ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog 5. septembra.

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

- Podrazumeva se da će to biti na Cetinju - odgovorio je Joanikije na pitanje "Vijesti", ne želeći da detaljnije komentariše.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Knežević, juče je najavio da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita - na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, sa Joanikijem se pre 15-ak dana sastao potpredsednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbednosti.

Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, "bio otvoren za sve opcije", ali je, kako dodaje portal, nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da "nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori".

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Vijeća za nacionalnu bezbednost.

Advokat i član Pravnog saveta MCP Dragan Šoć rekao je za "Vijesti" da ne mogu Veće i Savet da odlučuju gđe će biti ustoličen mitropolit jer ne mogu svetovne vlasti da odlučuju gđe će biti ustoličen verski poglavar.

Autor: