AKTUELNO

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije biće ustoličen u nedelju 5. septembra na Cetinju, pod svodovima drevnog Cetinjskog manastira.

Ovu svečanost predvodiće patrijarh srpski Porfirije, prisustvovaće više episkopa Srpske pravoslavne crkve i stranih gostiju, kao i predstavnici crnogorskih crkvenih opština. Crkvena svetkovina biće održana bez masovnog prisustva vernika i ranije najavljivanog svenarodnog sabora ispred manastira.

Ovu odluku saopštila je juče Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. Ona je, kako objašnjavaju u njenom sedištu, doneta na osnovu "Ustavom i zakonima zagarantovanih prava na slobodu vere, a sledujući vekovni kontinuitet ustoličenja crnogorskih mitropolita u tron Cetinjskog manastira".

- Želeći da damo doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mere, odlučili smo da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načalstvovati patrijarh srpski - ističe se u saopštenju Mitropolije SPC.

Crkva ističe da "ne razume, ali i ne osporava pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao "atak" na Crnu Goru i njenu slobodu. Mitropolija poručuje i da je "neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter".

- Šta god u ovom trenutku mislili, moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas. U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca - nego valjda po svemu i u svemu samo jedno - ravnopravnih građana - navode u Mitropoliji na Cetinju.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, čiji su odbornici na Cetinju glasali da se Crkva pozove da obred ustoličenja premesti iz ovog grada, pozdravio je odluku Mitropolije da se ustoličenje vladike Joanikija obavi bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

- Odluka je dobra i korisna. Ona ide u prilog očuvanju i bezbednosne i epidemiološke situacije, ali ono što je najvažnije ide u prilog očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori - kazao je Abazović.

PITA SE SAMO CRKVA

Nisam promenio mišljenje, niti sam u koliziji sa stranačkim kolegama sa Cetinja. Rekao sam da je Crna Gora dobila novog mitropolita. Mitropolija može čin ustoličenja da održi gde god to želi. Na državi nije da arbitrira oko toga. Kolege sa Cetinja su dobronamerno apelovali imajući u vidu povećane tenzije - pojasnio je svoj stav Abazović.

#Vladika Joanikije