AKTUELNO

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz svih krajeva Crne Gore okupili su se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija sutra na Cetinju.

19:25h - JOANIKIJE SE OBRATIO VERNICIMA!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se vernicima u Podgorici, gde je ranije služena liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je pozdravio predstavnike pravoslavnih crkava i okupljene, kao i predstavnike vlade Crne Gore i ambasadore, ali i kraljevsku pordicu Karađorđević i ministre republike Srbije i Republike Srpske.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vaša Svetosti, vaša služba je služba pomirenja koja donosi mir i blagoslov! - poručio je Joanikije.

19:30h - OKUPLJENIMA SE OBRATIO I PATRIJARH PORFIRIJE!

Foto: TV Pink Printscreen

Najradije bih sve vas i sve građane Crne Gore smestio u svoje srce zaključao u njega i zajedno sa vama se popeo na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idem i kojim rečima da opštimo jedni sa drugima - poručio je vernicima patrijarh srpski Porfirije.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi smo se molili Bogu da dobijemo na čelu ove drevne svetosavske Arhiepiskopije dostojnog Arhijereja i Gospod je preko Sabora arhijereja SPC je uslišio naše molitve - rekao je patrijarh koji je na tome čestitao i vernicima.

Foto: TV Pink Printscreen

Velika je naša radost i spremni smo da je podelimo sa svima i sa raimokatolicima i drugom decom Avramovom - Jevrejima i muslimanima. Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj - rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pružamo im ne jednu ruku nego sve ruke kao i svoje srce, istakao je patrijarh. Ali molimo se i za našu braću ovde da ih Gospod urazumi. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj, jer znamo kao pravoslavni hrišćani znamo da bez obzira na to kako neko sebe doživljava, na bilo koje i bilo kakve razlike svi smo jedno. Crkva je jedinstveni krov i prostor za sve nas.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima ispred hrama u Podgorici da se ovakvi dani i događaji opisuju u Svetom pismu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj dan dan i ovaj susret je po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja - rekao je on.

Mi nemamo neprijatelje, iako neki ljudi Crkvi Hrsitovu kao i smaog Hrista mogu videti kao neprojatelje. Bog nas neće pitati šta su nam učinili, već šta smo mi njima, da li smo posvedoćčili raspetog Hrista? da li smo spremni da činimo kao što je činio blaženopočivši mitropolit Amfilohje i kao što je činio i čini novoizabrani mitrolpolit Joanikije koji su nosili breme o inih koji su podržaali Crkvu Hristovu i onih koji to nisu.

Foto: TV Pink Printscreen

"Pozivam sve krštene ljude da podrže mitropolita Joanikija i već čujem neke kako kažu da on nije izabran. Ja kažem da jeste izabran legalno", rekao je patrijarh.

Na pitanje patrijarha da li je vladika Joanikije dostojan da bude mitropolit, narod je odgovoio usklicima "Dostojan!"