AKTUELNO

U Briselu je veoma loše odjeknula vest o blokadi pristupa BiH transportnoj zajednici, javila je Anadolija, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

Direktno je, kako se navodi, pomenuta Vlada RS od koje se traži da ne vuče celu BiH u potpunu izolaciju, izjavio je danas nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje BiH i EU u Briselu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS prekine, jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Lošu uslugu smo napravili i Srbiji, jer je Beograd izabran za sedište transportne zajednice. Mislim da je to loša poruka. Nemamo puno vremena da se stvari isprave, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom telu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti?, istakao je ministar Šarović, navodi se u saopštenju.

Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije (EU), održanom danas u Briselu, razgovaralo se o pretpristupnim strategijama nakon izveštaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavaljima u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Sastankom je predsedavala visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, a delegaciju BiH predvodio je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

#Bosna i Hercegovina

#Mirko Šarović

'