AKTUELNO

Mere su pooštrene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš poslao je otvoreno pismo svim zaposlenima u zdravstvenom sektoru i pozvao ih da se vakcinišu u što većem broju.

Ministar je poručio lekarima, medicinskim sestrama, ali i nezdravstvenom osoblju da će od 1. oktobra moći da dođu na radno mesto ako ispunjavaju jedan od tri uslova, što znači ili da su vakcinisani, da su preležali bolest ili da poseduju negativan test na Covid-19, prenpsi Tanjug.

U pismu je ministar podsetio da je zajednička profesionalna i ljudska obaveza svih zdravstvenih radnika da pomažu ljudima da štite svoje zdravlje, a kad ih bolest ugrozi da se stručno i odgovorno brinu o njima i leče ih.

Upozorio je da jesen donosi novi talas epidemije, da se povećava broj zaraženih, da je sve više obolelih na bolničkom lečenju i respiratorima, ali i umrlih.

Kaže i da, nažalost, nove žrtve virus pronalazi uglavnom među nevakcinisanima.

- U Hrvatskoj nema obavezne vakcinacije u ovom trenutku, to je stav hrvatske vlade, odluka o vakcinaciji je na svakom građaninu ponaosob, svako mora biti svestan posledica svoje odluke i prihvatiti rizike koje sobom nosi zaraza - istakao je Beroš i podsetio da je hrvatska vlada osigurala besplatnu i svima dostupnu vakcinu protiv kovid-19, a koja je plaćena zajedničkim novcem.

Autor:

#Hrvatska

#koronavirus

#lekari

#mere