AKTUELNO

U cilju sprečavanja širenja korona virusa na Kosovu i Metohiji su danas stupile nove mere koje je donela tzv. Vlada Kosova.

Osim produžetka nastave po onlajn modelu na još dve nedelje, od juče su zatvoreni i vrtići a zaposleni u svim javnim ustanovama i preduzećima obavezni su da poseduju dokaz o vakcinaciji, PSR- test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prisustvu antitela.

Osim policijskog časa od 22,00 sata uveče do pet sati ujutru koji će kao i navedene mere važiti do 26. septembra, novim merama koje su danas stupile na snagu obavezuju se javne i privatne ustanove da rade samo sa osnovnim – neophodnim osobljem, dok se za ostale radnike, čije fizičko prisustvo nije nužno, treba omogućiti da rade kod kuće.

Kretanje je zabranjeno u perodu od 22.00 do 05.00 do 26. septembra. Mera ne važi u hitnim slučajevima – kada se ide kod doktora, u kupovinu lekova, usled pružanja medicinske pomoći a od poštovanja mere su izuzeti zdravstveni radnici, obezbeđenje, pružaoci javnih usluga i radova, radnici koji rade u noćnim smenama u preduzećima koja obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja odnosno transporta robe ali pod uslovom da su im izdate dozvole od strane Poreske administracije Kosova.

Takođe, okupljana na zatvorenom prostoru su dozvoljena od po 20 sooba, pri čemu je neophodno poštovati distancu od najmanje 1,5 metra dok su događaji i okupljanja na otvorenom dozvoljena do 50 osoba uz takođe, neophodnu distancu.

Prevoznici mogu da nastave sa radom, ali uz korišćenje 50 odsto kapaciteta vozila, a taksisti – sa najviše dva putnika.Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim kada se osoba sama nalaz u automobilu ili sa užim članovima porodice, kao i tokom trčanja i vožnje bicikla... Nove mere koje je naaložila tzv Vlada Kosova uvedene su zbog pogoršane epidemiološke situacije na Kosovu poslednjih nedelju dana. Inače, i u srpskim sredinama nastava u školama koje rade po sistemu srpskog Ministarstva prosvete počela je po trećem onlajn modelu a zbog lošije situacije sa korona virusom početak nastave u školama odložen je za još dve nedelje, dok se poštovanje policijskog časa i korišćenja mera zaštite sprovodi i u srpskim sredinama na KiM.

Autor: