AKTUELNO

Svečani doček Porfirija, kako je navedeno, biće u manastiru Đurđevi stupovi danas u 18 časova.

Na tom mestu je postojao krst koji je verujući narod Berana sastavio za vreme litija koje su organizovane u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

„Beranci su u časnom hodu do našeg manastira uvek sa ponosom prolazili pored krsta i gledali ga kao putokaz ka nečem velikom i dobrom. Jutros je na Bogavskom brdu obnovljena trobojka i osvanuo je krst dužine 15 metara, u čast prve posete Patrijarha srpskog gospodina Porfirija“, piše na sajtu „Budim info“.

Ispred manastira Đurđevi Stupovi podignut je plakat sa likom prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Patrijarh srpski Porfirije doputovaće danas u Berane, kako bi u nedelju prisustvovao ustoličenju novoizabranog episkopa bidimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke. Ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija održaće se sutra u manastiru Stupovima, a Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće Porfirije, piše u saopštenju.

Patrijarh Porfirije danas stiže u Crnu Goru na ustoličenje episkopa Metodija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije dolazi danas u Crnu Goru gde će predvodio čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana. Čin ustoličenja zakazan je za nedelju u 9 sati, najavila je SPC.

Svečani doček Porfirija, kako je navedeno, biće u manastiru Đurđevi stupovi danas u 17 časova. SPC i Eparhija budimljansko-nikšićka su pozvale vernike da prisustvuju tom činu.

Prema pisanju medija, na dan ustoličenja najavljena je auto-kolona koja će u ranim jutarnjim satima krenuti iz Plava ka Beranama, dok će pojedine crkvene opštine u Crnoj Gori organizovati prevoz vernika. Metodije će na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog naslediti doskorašnjeg episkopa Joanikija, koji je 5. septembra na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Čin ustoličenja Metodija i najava tog događaja ne prate tenzije koje su bile podignute do usijanja početkom septembra, kada je na Cetinju uz demonstracije i snažno protivljenje dela gradjana, za mitropolita crnogorsko primorskog ustoličen Joanikije (Mićović).

Nekoliko hiljada građana je tada blokiralo Cetinje u pokušaju da spreče ustoličenje, jer SPC vide kao negatora crnogorskog identiteta, nacije, države, jezika i kulture. Uz visoki bezbednisni rizik, ustoličenje je obavljeno u Cetinjskom manastiru u koji su patrijarh i mitropolit SPC, Porfirije i Joanikije, dovedeni vojnim helikopterom, zaštićeni pancir ćebadima i dugim cevima pripadnika crnogorske policije. Prethodno je policija suzavcima razbila demonstracije, a u sukobima policije i demonstranata povredjeno 60 gradjana i policajaca.