AKTUELNO

U Sloveniji će se od ponedeljka svi učenici i studenti, koji nisu vakcinisani ili nisu preležali koronavirus, morati da se testiraju, a testiranje će se sprovoditi tri puta nedeljno u prostorijama škole ili fakulteta, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta.

Kako će se u praksi odvijati samotestiranje učenika i studenata u školama i jesu li predviđene bilo kakve sankcije za nepoštivanje ove obveze još nije poznato.

Slovenska vlada u petak je donela strože mere za ograničavanje širenja koronavirusa, među kojima je, između ostalog, propisano da će se samotestiranje učenika i studenata od ponedeljka odvijati tri puta nedeljno u prostorijama obrazovnih ustanova.

Na početku je rečeno kako će samotestiranje i dalje biti dobrovoljno, ali naknadno su najavili kako će ono ipak biti obavezno.

Izuzet su svi koji ispunjavaju PCT uslove

Samotestiranje će tako biti obvezno za sve učenike i studente, sa izuzetkom onih koji ispunjavaju PCT uslove (bolesni, vakcinisani, testirani). Samotestiraće se i oni koji rade sa decom s posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju.

Testiranje će biti obavezno i za učestvovanje u sportskim programima, sportsko-rekreacionim aktivnostima, kao i vannastavnim aktivnostima.

Mesečno će imati će pravo na 15 brzih testova

Učenici i studenti od ponedeljka pa nadalje, mesečno će imati pravo na 15 brzih testova, a moći će da ih preuzmu u apotekama sa ličnom zdravstvenom knjižicom.

Učenici koji nisu vakcinisani ili se preležali koronavirus nastaviće da se testiraju u obrazovnim ustanovama i ono će biti obavezno.

Od ponedeljka pa nadalje za njih će se takođe sprovoditi samotestiranje tri puta nedeljno.

Obavezna upotreba maske

Od ponedeljka će u svim javnim ustanovama biti obvezna upotreba zaštitne hirurške maske ili FFP2 maske, a platnene maske više neće biti dovoljne.

Zaštitna maska ​​u zatvorenom prostoru biće obvezna za sve, odnosno za sve učenike, studente i zaposlene.

Maska neće biti obvezna za decu do 6 godina, za staratelje i pomoćne staratelje, kao i za nastavnike visokih škola prilikom predavanja iza zaštitne barijere, saopšteno je iz ministarstva.

Maska nije potrebna osobama sa posebnim potrebama kojima je iz objektivnih razloga onemogućena uporaba zaštitne maske, kao i učenicima i studentima koji se bave sportom, pevanjem, plesom ili nekom drugom aktivnošću.

Autor: