AKTUELNO

Crnogorski Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Podgorici kojim je produžen pritvor Slobodanu Kašćelanu, jednom od vođa kavačkog klana, kao i Vladimiru Vučkoviću (45) i Zoranu Kažiću (45), kojima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i izvršenje ubistva Nikole Stanišića, u mestu Mirač u noći između 2. i 3. avgusta prošle godine.

Stvorio grupu

Kako se navodi, pokojnog su mučili najmanje 24 sata, a potom ga ubili dok se molio. Iz presretnutih komunikacija okrivljenih, kako prenosi portal Borba, utvrđeno je i kada je ubijen, jer su pisali o tome da ga neće ubiti 2. avgusta, s ozbirom da je tada Sveti Ilija, već nakon ponoći, kada prođe veliki praznik.

Foto: Društvene mreže/Printscreen, Tanjug AP

- Optužnicom Kašćelan se tereti da je tokom 2020. godine sa nepoznatim licem formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Radoje Zvicer, Dragan Kneževic, Miloš Radonjić, Srdan Jurišević, Radoje Živković, Vladimir Vučković, Zdravko Perunović, Milan Vujotić, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Milan Knežević, Darko Prelević i Krsto Maroš - prenosi crnogorska Borba.

Kako prenose, u rešenju suda se navodi da je osumnjičeni Zvicer, koji je u bekstvu, ostale pripadnike savetovao da tragove krvi sa zemlje uklone tako što preko njih pospu kiselinu, a da telo ubijenog spale tako što će da koriste automobilske gume i ćumur.

- Iz presretnutih komunikacija proizilazi da su okrivljeni planirali i način uklanjanja tela oštećenog nakon ubistva, i to prvo posipanjem tela kiselinom, a potom spaljivanjem na lomači napravljenoj od osam automobilskih guma napunjenih sa 50 kilograma ćumura - piše u rešenju, u kom se navodi i da su četvorica osumnjičenih bila zadužena da osmatraju kuću i prate Nikolu Stanišića.

Šutirali ga u glavu

Potom su ga iz zasede presreli, udarali ga metalnom šipkom, vezali konopcem i zadali mu više udaraca po glavi i telu, nakon čega su ga smestili u vozilo i krenuli prema Njegušima, za koje vreme su mučili N. S., udrajući ga nogama u glavu i sedeći na njemu, a sve kako bi od njega iznudili podatke o rivalskoj kriminalnoj organizciji i kako bi im omogućio pristup kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom - navodi se u rešenju suda.