AKTUELNO

Dvoje državljana BiH, starosti 31 i 32 godine, osumnjičeni su za višestruke prevare i neovlašćeno korištenje ličnih podataka.

Kako je saopštila zagrebačka policija, sumnjaju da su od novembra 2020. do aprila 2021. godine na Internetu objavili više oglasa u kojima su građanima nudili kredite. Na oglas se javilo nekoliko ljudi, koji su ih, kako navode u policiji, doveli u zabludu jer su im rekli da će otplatiti kredite. Ali oni su imali uslov za tu isplatu.

Od lica koja su se javila na oglas zatraženo je da kao obezbeđenje otplate kredita zaključe ugovore o pretplati i preuzmu mobilne uređaje u poslovnicama teleoperatera u centru Zagreba, koje će predati na čuvanje do otplate kredita. Oštećene nisu sumnjale u njihove namere i učinile su kako su od njih zamoljene, predale mobilne uređaje zajedno sa pretplatničkim ugovorima i SIM karticama nepoznatim ženama na raznim lokacijama prema prethodnim uputstvima osumnjičenog.

Dvojica osumnjičenih su ih potom uputili da odu u notarske kancelarije u Zagrebu, gde ih je trebalo sačekati osoba koja će im otplaćivati kredite, ali se to nikada nije dogodilo. Novac im nije uplaćen, a umesto novca na adrese stanovanja su počeli da stižu računi za kupljene mobilne telefone.

Osumnjičeni dvojac prevario je četiri osobe, a šteta je 137.000 kuna (1 evro-7,5 kuna). Sumnja se i da su, kako bi zadobili poverenje oštećenog, jednom od njih poslali fotografiju tuđe lične karte.