AKTUELNO

Da li je predlog za formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori rešenje za izlazak iz krize ili ulazak u novu krizu?

Diplomata Zoran Milivojević je podseća da je specijalni izaslanik za region Gabrijel Eskobar naveo da Demokratski front nije partner na koga SAD računaju i da blokira put Crne Gore ka EU.

- Pre nekoliko meseci Abazović je sam sa ministrom spoljnih poslova boravio u Vašingtonu, po povratku je rekao da će rezultate posete saopštiti Eskobar kada dođe u region. Ovde se radi o novom političkom stavu URE i Abazović koji izlazi i iz predizborne platforme i iz izbornog rezultat kada je DPS skinut sa vlasti i o angažmanu koji je dogovoren sa zapadnim partnerima- navodi Milivojević.

On smatra da je formiranje nove većine rešenje koje dogovara zapadu, te da ne predstavlja izlaz iz krize već početak novih problema.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da se o tome se šuška već dva meseca.

- Eskobar je prilikom prethodne posete Crnoj Gori predložio ovo rešenje. Dritan Abazović je samo ponovio njegove reči. Ovo je što je Abazović najavio je izvrgavanje izborne volje građana. Ako pogledamo prioritete, tu postoji temeljni ugovor, i Otvoreni Balkan, ali nema popisa - kaže Raković.

Kako kaže, važno je kako će se stvari odvijati dalje.

- Srbi neće ovo pratiti pasivno, pretpostavljam da će protestovati protiv ovoga što se događa - dodao je Raković.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da na crnogorskoj političkoj sceni postoji mnogo bezobrazlika, ali se ovako nešto dešava samo u Crnoj Gori.

- Punih šest meseci imamo krizu vlade Zdravka Krivokapića koji nema podršku 41 poslanika i tražilo se rešenje. Prvo se razmiljalo o rekonstrukciji vlade, nakon toga je pokrenuta inicijativa za izbor nove vlade, pa je i ona propala. Mi smo saopštili da je najbolje da se ide nove izbore. Sada se pojavila ideja o manjinskoj vladi i prvi put se u Crnoj Gori čuje da neko iz vladajuće partije ima nameru da radi sa Demokratskom partijom socijalista i u tom grmu leži zec - rekao je Mandić.

Kako je objasnio, svi koji su dobili glasove građana su u predizbornoj kampanji su navodili da neće biti nikakvih postizborih dogovora sa Demokratskom partijom socijalista.