AKTUELNO

Razbojnička krađa 180 dinara vrednog parčeta pice konačno je dobila sudski epilog prema kom su dvojica glavnih aktera, inače od ranije poznatih policiji, nepravosnažno osuđeni na delimično uslovne kazne.

R. Š.(21) i S. K. (21) biće pravosnažno osuđeni zbog krađe jednog parčeta pice i iza rešetaka provesti čak deset meseci, dok je preostali deo kazne služiti uslovno. Takođe, splitski sud im je naložio plaćanje po 130 evra sudskih troškova.

Iako su ga 24. maja 2020. u splitskoj Marmontovoj u krađi snimile nadzorne kamere, R. Š. se ne smatra krivim.

- Ušao sam tog dana u piceriju, a kad mi je jedan prodavac odbrusio iskoristio sam njegovu nepažnju i uzeo komad pice. Izašao sam napolje, a za mnom je pošla jedna prodavačica koja je pokušala da mi uzme picu iz ruke. Meni nije bila namera da zadržim komad pice, a kad sam video radnika kako prema meni ide sa palicom u ruci, osetio sam se ugroženo, pa sam ga udario šakom u glavu dva, tri puta. Istina je da sam ukrao komad pice i izašao bez plaćanja, ali ponavljam, nije mi bila namera da počinim krivično delo - branio se R. Š., ističući da je sve trajalo uvrh glave deset sekundi i da S.K . nije nipošto znao da će ukrasti komad pice.

Zanimljivo je da je na ispitivanju u tužilaštvu negirao da je uopšte bio u Marmontovoj kobnog trenutka, pa je tvrdio da je u grad izašao oko 21 sat, kada su ga policajci prvi put legiitimisali i potom oko 22 sata bez razloga oborili na pod pa doveli do picerije na uviđaj.

S. K. je takođe odbacio svaki vid krivice navodeći da je sa R. Š. i još jednim prijateljem došao do picerije.

- Sećam se da sam video R.Š. kako ulazi u prodavnicu, a kad je izašao sa komadom pice u ruci čuo sam neke psovke i video sam mušku osobu s palicom u ruci kako pokušava da ga udari, pa sam ga uhvatio za palicu da ga sprečim u napadu. U padu sam, dok sam gubio ravnotežu, udario tog čoveka nogom, ali se ne sećam u koji deo tela. Žao mi je zbog svega, ali ja kriv nisam - branio se S. K.

Radnica picerije u Marmontovoj prisetila se da je to veče po ulasku u poslovnicu videla mlađu mušku osobu kako se svađa sa kolegom i zavlači ruku u vitrinu iza pulta iz koje uzima komad pice.

- Otišla sam za njim i uhvatila ga za rukav majice i tražila da vrati picu nazad, pa je pokušao da me udari, da bi se zatim istrgao iz mojih ruku. Više se drugog ničeg ne sećam jer sam videla kolegu kako nepomično krvave glave leži na tlu. Taj mladić bio je jako bahat, bezobrazan i agresivan - opisala je prodavačica.

Njen pretučeni kolega ispričao je da mu se te večeri obratila mlađa muška osoba rečima "Daj picu".

- Kad sam mu rekao da prvo mora da je plati, kazao mi je: "Ti si sada faca" i zavukao ruku u vitrinu iza pulta iz koje je uzeo komad pice. Koleginica je izašla za njim van poslovnice, gde su se gurali, a kad sam izašao da joj pomognem, više se ničeg drugog ne sećam - dodao je pretučeni prodavac.

Na snimku s gradskog video nadzora vidi se cela gungula ispred picerije pa onda i kako S. K. povlači prodavača za palicu nakon čega prodavaču R. Š. zadaje nekoliko udaraca u glavu, pa se prodavac saginje. Zatim ga S. K. dalje udara desnom nogom u glavu, pa prodavac pada u nesvest nakon čega sva trojica mladića, a identitet trećeg mlaića je nepoznat. Dvojica njih su uhapšena sat vremena kasnije na klupici u Jelačićevoj ulici.