AKTUELNO

Češki državljani ispričali su za medije zašto više neće dolaziti u Hrvatsku na letovanje.

Češki državljani koji su do prošle godine letovali u Hrvatskoj, od ove godine više ne dolaze na hrvatsko primorje zbog drastičnog rasta cena. Prema onome što su ispričali za češki medij "Blesk", u julu ove godine je u Hrvatsku došlo oko 340.000 turista iz Češke. Mnogi od njih navode da je sve skuplje u proseku za oko 600 evra tj. oko 70.000 dinara!

- Računamo kako smo platili barem 15 odsto više nego prošle godine. Kafa i jelo u objektima u koje smo ranije dolazili skuplji su između 10 i 15 odsto - ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Katerina je potvrdila kako je s porodicom za odmor ove godine izdvojila oko 70.000 dinara više nego prošlo leto.

Foto: Unsplash.com

Odseli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kod poskupljenja hrane i smeštaja još dodaju skupi benzin, letovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cenu, procenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu. Da je sve poskupilo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija "Invia" tvrdi da su cene smeštaja u nekim hotelima porasle za 100 odsto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodati.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

- Hrvatska se bori s pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cenama. Smeštaj u apartmanu sada već doseže 40.000 dinara po osobi, a u hotelu preko 110.000 dinara za nedelju dana, što dosad nije bio slučaj - kazala je direktorka udruženja Katerina Čaloupkova koja Česima željnim uštede savetuje da u Hrvatsku idu van sezone.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češke statističke kancelarije prošle godine u Hrvatskoj boravilo 607.000. Sada ostaje za videti koliko njih će sebi Hrvatsku moći da priušti sledeće godine.