AKTUELNO

Italijanska motorna jahta potonula je u sredu popodne kod ostrva Unija, a niko od četvoro članova posade koji su u tom trenutku boravili na njoj nije povređen, saopštilo je Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka od juče rade na utvrđivanju uzroka potonuća.

Reč je o jahti Kleo dugoj 20 metara, a MRCC Rijeka primila je poziv očevidaca o potonuću juče u 15:42. Četvoro Italijana tonuću jahtu napustilo je pravovremeno brodskim tenderom i nisu prijavili nikakve povrede, navodi se u saopštenju.

Jahta je potonula nedaleko od obale ostrva Unija, gde od jutros pripadnici jedinice za intervencije Civilne zaštite proveravaju stanje trupa broda kako bi se otkrio razlog zašto je jahta potonula, ali i da bi se plovilo pripremilo za izron na površinu.

Nervozu u javnosti izazvala je županija koja je na svom sajtu objavila da je brzom intervencijom sprečeno isticanje 400 tona nafte i ekološko zagađenje mora.

Županija je brzo ispravila pogrešan podatak - jahta nema 400 nego 40 tona nafte.

Nedugo nakon toga Županija je javila da su na jahti ipak bile 4 tone nafte.

"Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mestu potonuća jahte ispred luke Unije sprečila je nekontrolisano isticanje nafte i ekološko zagađenja mora širih razmera. Oko potonule jahte postavljeno je preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod ŽLU u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar.

Prema rečima direktora ŽLU Filipa Balije od zaposlenih u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta italijanske zastave u neposrednoj blizini luke, te su se odmah uputili na mesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane. Tročlana posada, inače italijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 4 hiljade litara nafte. O havariji je odmah bila obaveštena i Lučka kapetanija Rijeka čiji je brod kao i brod Dezinsekcije danas stigao na mesto potonuća", objavili su.