AKTUELNO

U Bosni i Hercegovini sutra zvanično počinje izborna kampanja za Opšte izbore koji će biti održani 2. oktobra, a predsednik CIK Suad Arnautović pozvao je političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje.

"Pozivam sve overene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH - da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog pola", rekao je Arnautović.

Birače je pozvao da daju svoj doprinos da kampanja i celi izborni proces proteknu u demokratskom okruženju. Posebno je pozvao mlade da budu uključeni u političke procese.

Medije je pozvao na ravnopravno i fer predstavljanje političkih subjektata i informirsanje javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, kako je to propisano Izbornim zakonom BiH.

Arnautović je upozorio i na nedozvoljene radnje tokom izborne kampanje, kao što je, na primer, lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjati, prekrivati, uništavati ili menjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mestima i njihovoj okolini, vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, preneli su sarajevski mediji.

Kampanja će trajati do 1. oktobra do 7 sati kada počinje izborna tišina.

#Izbori