AKTUELNO

U pomorskoj nesreći koja se u utorak ujutru dogodila kod ostrva Iža, na dubinu od 60 metara potonuo je 17 metara dug ribarski brod "Atlant".

Havariju je najverovatnije izazvalo olujno nevreme, odnosno pijavica koja je zahvatila brod. Uhvaćen u snažni kovitlac, "Atlant" se jako nagnuo i prevrnuo, ali na sreću niko od sedam članova posade nije povređen. Reč je inače o jednom od najstarijih ribarskih brodova na Jadranu, izgrađenom 1908. godine.

- Službenici Lučke kapetanije Zadar izvestili su Nacionalni centar za za koordinaciju traganja i spasavanja na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskog broda koja se dogodila 27. septembra oko 7.45 sati u blizini rta Parda, s južne strane ostrva Iža. Obaveštenje o potonuću zadarskoj Kapetaniji u utorak ujutru, oko 9.20 sati, uputio je zapovednik ribarskog broda "Atlant", dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske - istakli su iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture, navodeći kako je posada s pomoćnim brodom pristala u Kukljicu na ostrvu Ugljanu.

Prema aplikaciji Vesselfinder, koja beleži kretnje brodova, vidljivo je kako je brod isplovio iz Kukljice. Do vlasnika jednog od najstarijeg ribarskog broda u županiji, Šime Blagdana, u utorak novinari Jutarnjeg lista nisu mogli da dođu jer je, kako saznaje ovaj portal, u nesreći izgubio mobilni.

- Uvidom u brodsku dokumentaciju i na osnovu uzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da niko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovednika, nije stradao niti povređen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spasavanja - ističu iz resornog ministarstva, navodeći kako službenici LK Zadar sprovode uviđaj o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda koji je potonuo te ne predstavlja opasnost za učesnike u pomorskom saobraćaju tim područjem.

Ipak, zbog plutajućih predmeta s potonulog broda, iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio stanice ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obaveštenje o pretnjama na plovnom putu.

- Na poziciji potonuća uočeno je manje zagađenje mora, a s obzirom na to da je u brodskom rezervoaru preostalo goriva, organizovan je podmorski pregled olupine, kako bi se ustanovilo eventualno zagađenje - rekli su iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

Brod "Atlant" izgrađen je 1908. godine u Rijeci, a prvobitno se zvao "Istraživač". Krajem 1951. godine kupljen je za potrebe dubrovačkog akvarijuma, a sada je svoj put skončao na dubini od 60 metara pored rta Parda.