AKTUELNO

Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića, zvanog Žuti i Zdravka Perunovića, koji su uhapšeni u Istanbulu zbog sumnje da su učestvovali u organizaciji likvidacije Jovana Vukotića, šefa škaljarskog klana, piše crnogorski Dan.

Živković i Perunović uhapšeni su 16. septembra u spektakularnoj akciji turske policije zbog sumnje da su umešani u ubistvo Jovana Vukotića. Inače, Živković je blizak rođak odbeglog Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana.

- Nadležni organi Crne Gore će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i međunarodnim ugovorima koji regulišu izručenje okrivljenih i osuđenih lica, tražiti izručenje lica koja se potražuju radi vođenja krivičnih postupaka pred pravosudnim organima Crne Gore, bez obzira na to da li se protiv tih lica (u državama gde se nalaze) vode krivični postupci - saopštili su iz Ministarstva pravde za Portal RTCG.

Živković i Perunović koje je turska policija uhapsila 16. septembra poznata je odranije crnogorskim istražnim organima, jer se njihova imena nalaze na optužnici sa ostalim pripadnicima kotorskog klana za ubistvo Nikole Stanišića.

Podsetimo, Jovan Vukotić brutalno je ubijen 8. septembra kada je na njega pucao egzekutor na motoru u Istanbulu. Vukotić je kobnog dana krenuo sa trudnom ženom Mašom M. i detetom u tržni centar, ali su napadači znali svaki njegov korak s obzirom na činjenicu da je praćšen najmanje četri meseca.

- Egzekutor ga je izrešetao sa pet hitaca, a on je ubrzo preminuo. U automobilu pored Vukotićeve porodice bio je i vozač E. K. koji je bio veoma blizak šefu škaljaraca - podseća izvor i dodaje da je E. K. nakon ubistva koje se dogodilo na auto-putu otišao do ograde i sakrio dva telefona.

Turski mediji naveli su i da su Živković i Perunović nadgledali likividaciju i da su samo egzekutorima dali milion i po evra. Kavački klan, prema pisanju turskih medija, udružio se sa turskim podzemljem.

Autor: