AKTUELNO

U zemljotresu jačine 5,1 stepen Rihterove skale, koji je pogodio područje u blizini Plava u Crnoj Gori, a osetio se i u Srbiji, oštećeno je oko 70 objekata, a desetak porodica je iseljeno.

Iz lokalne Službe zaštite i spasavanja za portal RTCG je rečeno da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci. Stanovnici opštine Plav ističu da ne pamte veći zemljotres.

Predsednik Opštine Plav Šahmanović Orhan je za TVCG izjavio da za desetak porodica traže alternativni smeštaj, jer njihovi domovi više nisu bezbedni.

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije deluju na terenu u više opština na severu zemlje da bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao zemljotres.

- Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke - saopšteno je iz MUP-a.

Crnogorski premijer Duško Marković je poručio da će vlada pomoći ugroženim građanima.

- Vlada i ja kao predsednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posledica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine - istakao je on.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres u 11 sati i 46 minuta, sa epicentrom sedam kilometara severozapadno od Plava.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Mirza Medunjanin kazao je za portal RTCG da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

- Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama -

Operativa Direkcije za saobraćaj otklonila je odron sa puta na lokaciji Sućeska, između Andrijevice i Plava.

- Poručujemo građanima da nema razloga za paniku i da su svi raspoloživi resursi Direktorata za vanredne situacije i ostalih subjekata sistema zaštite i spasavanja na raspolaganju, a ukoliko se za to ukaže potreba, oni će biti angažovani u meri i kapacitetu koji zahteva stanje na terenu - saopštio je MUP.

Zemljotres je zabeležen na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je Tanjugu u Seizmološkom zavodu. Potres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji.

#Crna Gora

#Zemljotres

'