AKTUELNO

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sečom i prinošenjem Badnjaka pravoslavni vernici, koji Badnji dan i Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim hramovima širom regiona pripremaju se za večerašnje bdenje i sutrašnje obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sveštenstvo Eparhije banjalučke i brojni vernici danas su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekali badnjak, koji je pre toga tradicionalno pronesen ulicama.

Protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namesnik banjalučki, rekao je da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja Božić, kao praznika mira i radosti.

Nakon što je otpevana pesma badnjaku, on je unesen u Hram, gde je okićen.

U Hramu Hrista Spasitelja predveče episkop banjalučki Jefrem služiće večernje i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice.

Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Badnji dan obeležava se i u Prijedoru. U gradu na Sani, Badnji dan, slavi se od ranoga jutra. I poslednje pripreme za posnu, ali i božićnu trpezu u punom su jeku.

I ove godine ispred hrama Svete Trojice u Prijedoru, Prijdorčani će dočekati centralni badnjak, koji će potom biti osveštan i naložen.

Badnji dan svečano se obeležava i u svim srpskim pravoslanim porodicama u Brčkom.

Peku se pečenice, poslužuje se posna hrana i obavljaju pripreme za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Isusa Hrista - Božić.

U hramovima u Brčkom, biće služeno i večernje bogosluženje, a potom i tradicionalno nalaganje badnjaka.

Povodom obeležavanja Badnjeg dana, u svim crkvenim opštinama Srpske pravoslavne crkve na području opštine Gradiška danas je organizovano tradicionalno voženje badnjaka.

Glavni gradski badnjak iz prigradskog naselja Žeravica krenuo je tačno u podne u obilazak gradskih i prigradskih naselja u Gradišci.

Crnogorci i ove godine podeljeni između SPC i nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i ovaj Božić će dočekati podeljeni na one koji poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu i one koji su se priklonili nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Godinama unazad već kanonska SPC i nepriznata CPC odvojeno pale badnjake, a ne retko tom prilikom je dolazilo do raznih incidenata, jer nekanonska crkva smatra da su njeni manastiri i crkve okupirani od srpske mitropolije u Crnoj Gori i da se u njima, kako kažu, ne vidi Hristos Gospod od srpskih svetitelja Nemanje, Save, Milutina, Lazara...

- A njihov vođa Amfilohije, sa nesrećnim srbocrnogorcima iz Crne Gore, Srbima iz Bosne i Srbije, formirao je drugi put sedmi bataljon sa kojim preti Crnogorcima i Crnoj Gori - rekao je samozvani mitropolit Mihailo u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

On je ponovio da njegova CPC očekuje od crnogorske vlasti da će stati na put SPC, koju je nazvao kriminalnom i okupatorskom organizacijom oličenoj u Beogradskoj patrijaršiji.

I u Makedoniji podeljni vernici

I pravoslavni u Makedoniji podeljeni su na one koji su odani nekanonskoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi i one koji poštuju SPC.

U Skoplju Badnji dan je obeležen donošenjem badnjaka nepriznate MPC na plato usipred crkve "Sv. Kliment Ohridski "u organizaciji Udruženja građanskih odbora za proslavu Božića.

Arhiepiskop Ohridski i Makedonije Stefan poručio da je svakom građaninu neophodno da ima mir s Bogom i mir u sebi i sa drugima, mir u radu i u životu.

- Tamo gde nema mira, rađaju se nesporazumi među ljudima, ratovi i sukobi između naroda i država, nastaju moralne i socijalne krize niču sva zla koja, nažalost, obiluje u današnjem svetu - poručio je arhiepiskop Stefan.

#Badnjak

#Badnji dan

#Božić

#Crkva

'