AKTUELNO

Evropska unija će nastaviti da podržava zemlju u procesu reformi i na njihovom putu ka EU.

Evropski zvaničnici Federika Mogerini i Johanes Han pozdravili su mirne i fer vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji.

U zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana, nakon saopštavanja konačnih izbornih rezultata u Makedoniji, oni su pozvali na što hitno konstituisanje parlamenta i formiranje nove vlade, koja bi državu trebalo da povede putem evropskih integracija.

- Ovi prevremeni parlamentarni izbori su proizašli iz sporazuma u Pržinu iz 2015. Oni zemlji nudi priliku da obnovi demokratski, konstruktivan dijalog radi prevazilaženja dugotrajane političke krize i ujedinjenje ka zajedni9čkom cilju evroatlantskih integracija - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Mogernijeva i Han poručuju i da bi političke partije trebalo da deluju na sveobuhvatan način uključujući i dijalog sa opozicijom i nevladinim sektorom.

- Radujemo se brzom formiranju nove skupštine i nove vlade koja treba da obezbedi sprovođenje prioritetnih reformi, pre svega po itanju vladavine prava - navodi se u saopštenju i dodaje da vlast i opozicija treba da nastave saradnju na realizaciji ranije postignutih političkih dogovora, uključujući i rad Kancelarije specijalnog tužioca.

Prema zvaničnim podacima DIK na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE je osvojila 51 poslaničko mesto, a opoziciona SDSM 49.

I. P.

#EU

#Izbori

#Johanes Han

#Makedonija

'