AKTUELNO

Britanija će poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU-NATO u Bosni i Hercegovini kako bi sprečili mešanje Rusije u izbore raspisane za oktobar, piše danas britanski Tajms.

List navodi da će ministar odbrane Gevin Vilijamson (Favin Williamson) o tome obavestiti ministre odbrane 28 zemalja članica NATO u Briselu gde se danas završava dvodnevni ministarski sastanak.

Pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane koje je unapred objavilo izvode iz obraćanja britanskog ministra, Tajms navodi da će Vilijamson kolegama preneti da taj potez potvrdjuje važnu ulogu Velike Britanije u evropskoj bezbednosti.

- Ovo razmeštanje pokazuje našu predanost da obezbedimo da izbori u Bosni budu slobodni i pošteni i da se održe bez ometanja zloćudnih spoljnih uticaja - rekao je britanski ministar pre drugog dana sastanka u sedištu NATO.

- Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na Zapadnom Balkanu i diljem Evrope - dodao je.

Te trupe će doprineti "specijalističkom nadzoru i obaveštajnoj radnoj grupi" koju čine saveznici EU i NATO i pokriće period uoči izbora, navelo je ministarstvo.

Na Zapadnom Balkanu će ostati šest meseci, kao deo 600-člane misije EUFOR pod nazivom "Operacija Althea" kojom komanduje NATO.

Britanija sada u toj misiji ima samo četiri oficira.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

#London

#Vojska

'