AKTUELNO

Evropska komisija očekuje da nova vlada reši sistemske problem vladavine prava i sprovede hitne reformske prioritete.

Evropska komisija danas je osudila "zapaljivu i preteću političku retoriku" u Makedoniji od izbora, održanih pre desetak dana.

- Takva retorika čak udaljava Makedoniju od evroatlantskog puta, koji njeni gradjani žele i zaslužuju - rekla je porptarolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Zapaljiva retorika o ambasadorima SAD i drugih velikih zapadnih zemalja, čula se na protestima VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji smatra da treba da dobije mandat za formiranje vlade jer je dobio najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra, ali i da postoji namera da mu se to pravo nezakonito oduzme.

Kocijančić je istakla da svi politički lideri u Makedoniji moraju da pokažu najveću odgovornost.

Povodom ponavljanja izbora ne jednom glasačkom mestu, ona je rekla da Evropska komisija očekuje da sve partije učestvuju u procesu konstruktivno i mirno da bi se omogućilo okončavanje izbornog procesa i formiranja novog saziva parlmenta i vlade.

Kocijančić je rekla je rekla da Evropska komisija očekuje da nova vlada reši sistemske problem vladavine prava i sprovede hitne reformske prioritete iz prethodnih političkih dogovora. Brisel će u tome podržavati vlasti Makedonije.

J. Stanković

#Evropa

#Evropska komisija

#Makedonija

'