AKTUELNO

Novoizabrani član Predsedništva BiH, aktuelni predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, potvrdio je da će zakletvu položžiti 19. novembra, dan uoči stupanja na novu dužžnost, u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Na prvoj sednici novog skupštinskog saziva, najpre će biti izabrano skupštinsko rukovodstvo i verifikovani mandati poslanicima, nakon toga zakletvu će položžiti novoizabrana predsednica RS ŽŽeljka Cvijanović, a potom i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, prenosi RTRS.

Dan posle inauguracije u Banjaluci, Dodika čeka inauguracija i u Sarajevu. Dodik je istakao da se prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče i dodao da je predviđeno da članovi Predsedništva dobiju sertifikat i položže zakletvu, a potom i da se konstituiše Predsedništvo i odredi predsedavajući.

- Predsedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakažže prvu sednicu. S moje strane, na prvoj sednici biće predlog izmena Poslovnika o radu Predsedništva -rekao je Dodik.

Dodik smatra da BiH konačno treba da funkcioniše u punom kapacitetu svoje suverenosti tako što će preuzeti odlučivanje o pitanjima iz nadležžnosti zajedničkih institucija.

Naglasio je da treba ukinuti mnoge stvari, poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te naveo da BiH treba da funkcioniše u dejtonskom kapacitetu, što Republika Srpska ne spori, ali spori ono što su uradili visoki predstavnici na štetu svih.

- Neke zapadne zemlje skidaju Kosovo sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN, ali ne i BiH, što je veoma indikativno. Nas zadržžavaju u okviru Poglavlja sedam Povelje UN kao region koji možže da ugrozi bezbednost u svetu. Da li je ikome sada normalno da kažže da ovaj region možže da ugrozi bezbednost u svetu? Nije, a po tom osnovu se nalazimo u Savetu bezbednosti - rekao je Dodik.

Kada je reč o konkretnim potezima koje će povući kao novi član Predsedništva, Dodik kažže da će prvo predložžiti da BiH potpuno ovlada monetarnom politikom, koju sada kontrolišu stranci, čime bi, kažže, bilo kreirano novih milijardu maraka. Kada je reč o Republici Srpskoj, smatra da bi korisna mera bila smanjenje poreza i doprinosa na plate, čime bi se omogućilo njihovo povećanje, prenosi RTRS.

Poručio je i da žželi da Demokratski narodni savez (DNS) ostane deo vladajuće koalicije, ali da u koalicionom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, "već onaj koji će zajedno verifikovati", jer su neki radili protiv koalicije u izbornom periodu.

Međunarodne i lokalne faktore, među kojima i predstavnike Bošnjaka, pozvao je da predložže predstavnike u komisiju koja bi napravila istinit, na činjenicama zasnovan izveštaj o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

U tom je kontekstu napomenuo da RS ne bežži od istine, naprotiv, žželi istinu, ali da je protiv spekulacija.

#Milorad Dodik

#Predsedništvo BiH

'