AKTUELNO

Mit o njemu i dalje postoji!

Elvis Prisli, svetska muzička ikona 20. veka i kralj rokenrola, umro je na današnji dan 1977. godine u 42. godini, a njegov grob na imanju u Grejslendu poseti i 750.000 posetilaca godišnje, što Elvisovu kuću čini dugom najposećenijom u SAD, posle Bele kuće.

Malo ko na svetu ne zna "Viva Las Vegas", "Can't help folling in love", "Its now or never", "Always on my mind"...

- Rođen je 8. januara 1935. godine - do zvezda, muzičkih i glumačkih stigao je uprkos skromnim počecima. Umro je od srčanog udara, usled višegodišnjeg predoziranja lekovima - podseća Njujork Dejli njuz koji Elvisov život prikazuje kroz 49 ključnih fotografija. 

Foto: Pixabay.com

Imao je jedinstveni glas, pevao je bluz, kantri i pop, podsećaju mediji, šta je Elvisa dovelo na svetski tron 1950 - miks "belog kantrija i crnog ritam i bluza", koji niko pre njega nije pokušao da izvede, a što je zauvek promenilo muziku.

Rođen je u siromašnoj porodici, bio je samouk, deca su ga zadirkivala zbog privrženosti majci, a umesto željenog bicikla dobio je gitaru, i tako je sve počelo.

Glumio je u 26 filmova. Prodao je više od 600 miliona ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. i Gremi nagradu za životno delo.

Džon Lenon govorio je da bez Elivisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture.

Foto: Printscreen YouTube/Marie Fidelity

Kralj roka mrtav je već 43 godine, ali mit o njemu i dalje postoji, jedina je osoba savremenog doba za koju svi znaju ako se kaže samo Elvis bio u Pekingu, Hondurasu, na Madagaskaru u Gani, na raznim jezicima i kulturama istog trena svi znaju o kome je reč. Mediji su voleli da kažu da je sve na Elvisu i oko njega vrištalo na pobunu i seksualne slobode, od plesa kukovima, duboka glasa, do pripijene odeće. Mlade obožavateljke bacao je u trans, a konzervativnu Ameriku u očaj.

- Bio je neverovatno lep. Svesno i odlučno srušio je seksualne tabue. Privlačnim su ga smatrale kako žene, tako i muškarci - rekla je Dos, autorka knjige "Elvis kultura: obožavaoci, vera i imidž".

U poslednjih 30 meseci lečio ga je "dr Nik" - Džordž Nikopulos koji mu je za to vreme propisao 19.000 različitih tipova lekova. Na porodičnom imanju u Grejslendu - Memfisu, svake godine okupljale su se hiljade poštovalaca iz celog sveta. Sahranjen je sa roditeljima i bratom blizancem koji je umro na rođenju. Pre nekoliko godina, Elvisova bivša supruga Prisila Prisli, koju je upoznao kada je imala 14 godina, tokom služenja vojnog roka, i njihova ćerka Lisa Mari Prisli, obratili su se obožavaocima na grobu, kojih je tada bilo oko 75.000.

Autor: M.K.

#Elvis Prisli