AKTUELNO

Memoare su pre Harija pisali i drugi članovi kraljevske porodice.

Vojvoda od Saseksa nedavno je objavio kako radi na "potpuno istinitoj" knjizi sa detaljima iz svog života od detinjstva do danas, koju će krajem 2022. godine objaviti "Penguin Random House".

Vest je, sasvim očekivano, unela nemir u britansku palatu, ali memoare su pre Harija pisali i drugi članovi kraljevske porodice.

- Ovo ne pišem kao princ kakav sam rođen, već kao čovek koji sam postao. Tokom godina sam nosio mnoge šešire, i doslovno i u prenesenom značenju, i nadam se da vam pričajući svoju priču - uspone, padove, greške i naučene lekcije - mogu da pomognu i ukažu na to da bez obzira odakle dolazimo, imamo više toga zajedničkog nego što mislimo - izjavio je princ Hari najavljujući svoju knjigu.

Vest je izazvala popriličan šok, kako kod posmatrača kraljevske porodice tako i kod njenog članstva.Iako je razumljivo da je Harijeva odluka o deljenju "izveštaja iz prve ruke" o svom životu u štampanom izdanju izazvala šok u palati, nije to nešto sa čim se suočavaju prvi put. Još pre 70 godina Harijev pradeda Edvard VIII učinio gotovo istu stvar sa memoarima nazvanim "A King’s Story".

Edvard je sa prestola abdicirao 1936. godine, nakon što se britanska vlada usprotivila njegovom braku s razvedenom Amerikankom Volis Simpson. Nakon abdikacije je proglašen vojvodom od Vindzora, a 1937. je oženio Simpson.

Foto: Tanjug AP/Yui Mok

Časopis "Foreign Affairs" je u svom pregledu njegovu knjigu iz 1951. godine nazvao "prigodnom autobiografijom" koja pokriva područje koje je vodilo do Edwardove abdikacije i braka. "Delo nije posebno informtivno o širim svetskim ili imperijalnim stvarima, ali je najkorisnije za razumevanje suptilnih premisa i jedinstvene institucije, britanske krune', zaključuje se u pregledu.

Koje će detalje o "jedinstvenoj instituciji" koju je odlučio napustiti 2020. godine otkriti Hari, ostaje nam tek da vidimo, ali izdavač knjige obećava memoare pune detalja o njegovom životu od detinjstva do danas.

Autor: M.K.