AKTUELNO

Veliki gubitak.

Džeki Mejson, poznati američki komičar i glumac, preminuo je u 94. godini. Našoj, ali i svetskoj publici, ostaće upamćen po seriji "Simsponovi" u kojoj je pozajmljivao glas jednom od likova.

Dobitnik je brojnih nagrada u karijeri, uključujući nagradu "Tony" i "Emy" za angažman u kultnim "Simpsonovima" u kojima je svoj glas dao ocu Krastija Klovna, koji je takođe Rabin. Hospitalizovan je pre dve nedelje, a preminuo je u subotu u bolnici "Mount Sinai" u Njujorku.

Foto: Beta AP/Frankie Ziths

Komičari širom sveta odali su počast zvezdama na društvenim mrežama. "Zaista jedna od najsmešnijih emisija koje sam ikada video ... ikad", tvitovao je glumac Henri Vinkler. "Hvala ti Džeki i sada možeš da nasmeješ nebo.", pišu mediji.

Džeki Mejson je rođen kao Džejkob Maza u mestu Šeboigan, Viskosin, 9. juna 1928. Kada je imao pet godina, preselio se sa porodicom u Njujork. Njegov otac, deda, pradeda i pradeda bili su rabini, a nakon koledža je zaređen i počeo je da vodi skupštine u Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Kasnije je za Čikago Tribne rekao da su na njegove propovedi dolazili i oni koji nisu jevreji jer je pričao puno viceva. Mejson se okrenuo komediji nakon što mu je otac umro kasnih 1950-ih.

Foto: Beta AP/-

Poznat je po svom teškom njujorškom jevrejskom naglasku, a Mejsonov humor zasnovan je na brzoj pameti i ponekad politički nekorektnom humoru.

"Osamdeset posto oženjenih muškaraca vara u Americi. Ostali varaju u Evropi", jednom se našalio, prenosi portal "B92".

Autor: M.M.