AKTUELNO

Ova praksa se praktikovala kada je ona bila u pitanju, iako ne postoji zvanični protokol o tome.

Kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 97. godini. Vladala je britanskim tronom 70 godina, što nijednom monarhu iz ovog dela sveta nije pošlo za rukom, a iako je dosta toga poznato o njoj, postoje i neke stvari koje i dalje intrigiraju javnost.

Tako se, na primer, povela polemika o tome kako je moguće da u javnosti ne postoje fotografije kraljice kada je bila trudna. Podsetimo, ona je rodila četvoro dece - sadašnjeg kralja Čarlsa III, princezu Anu, te prinčeve Endrua i Edvarda.

Foto: Tanjug AP

Jedina fotografija na kojoj se kraljici nazire trudnički stomak nastala je kada je bila trudna sa Endruom. Tada je uslikana na stanici Liverpul Strit, dok je čekala tada princa Čarlsa.

U jednom novinskom članku je objašnjeno kako kraljica nikako nije smela da objavi da je trudna, a tokom tih meseci, palata bi obavestila javnost kako se ona privremeno povlači iz javnosti na neko vreme.

Njeno kraljevsko visočanstvo kraljica Elizabeta neće preuzimati javne angažmane nakon kraja juna - glasilo je saopštenje kad je kraljica bila trudna sa Čarlsom.

Foto: Tanjug AP

Na ovaj način se kraljici obezbeđivao sav mir i prijatna atmosfera time što niko nije znao ništa o trudnoći, a ona je bila rasterećena svih obaveza.

Princeza Dajana je bila prva koja se porodila u bolnici i dan nakon porođaja princa Vilijama pokazala javnosti, a njen primer je sledila i Kejt Midlton.

Foto: Tanjug/Arthur Edwards

Autor: P.R.