AKTUELNO

Kralj Čarls zabrinuo je brojne obožavatelje izgledom svojih prstiju, a on se na njih i te kako dobro našalio.

U svojim memoarima ''Spare'', princ Hari je pisao o hroničnim bolovima u vratu i leđima kralja Čarlsa koje je djelimično pripisao očevim starim povredama u sportu polo.

Ali pažljivi kraljevski posmatrači mogli bi da budu zabrinuti zbog još jednog potencijalnog zdravstvenog problema o kojem se kralj već šalio, njegovih natečenih prstiju.

Sam kralj ih je nazvao svojim ''kobasičastim prstima'' u pismu koje je napisao prijatelju dok je opisivao svog novorođenog sina, princa Vilijama. ''Ne mogu da vam opišem koliko sam uzbuđen i ponosan. Stvarno izgleda iznenađujuće privlačno i ima kobasičaste prste poput mojih'', napisao je, kako je citirano u knjizi ''Čarls, čovek koji će biti kralj Howarda Hodgsona''.

Rasprava oko Čarlsovih ''kobasičastih prstiju'' bila je široko rasprostranjena na društvenim mrežama, a u jednom trenutku bili su sedmi najtraženiji pojam na Guglu u Ujedinjenom Kraljevstvu. U septembru prošle godine Čarls je fotografisan s vrlo natečenim prstima, a mnogi su se pitali u čemu bi mogao da bude problem.

Naime, budućem kralju ruke su ovakve nakon dugih perioda provedenih u letenju ili putovanju u vruće zemlje. Lekar je potom objasnio da se radi o bolesti edem, stanju u kojem telo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i zglobovima, ali takođe i u prstima, što uzrokuje otečenost.

Dok je monarh već godinama patio od te bolesti, razgovor o tom pitanju postao je rašireniji kada je stupio na presto nakon smrti kraljice Elizabete II.

Inače, kraljevska porodica ima velike šake od mladosti, to je osobina o kojoj je kraljica pisala u pismu svom učitelju muzike nakon Čarlsovog rođenja.

Napisala je: ''Beba je jako draga i jako smo ponosni na njega. Ima zanimljiv par ruku za bebu.

Prilično su krupni, ali s finim dugim prstima koji nisu nalik mojima, a svakako različitim od očevih. Biće zanimljivo videti šta će postati.''

Iako su kraljevski obožavatelji izrazili zabrinutost zbog izgleda kraljevih ruku, on nije potvrdio razlog oticanja.

Autor: N.Ž.