AKTUELNO

Japanska Vlada otkrila novi projekat olimpijskog stadiona za letnje Igre 2020. godine u Tokiju

Manje od pet meseci pošto su odustali od prvobitnog plana za izgradnju novog Olimpijskog stadiona za Igre 2020. godine, koji je projektovala poznati arhitekta Zaha Hadid, Vlada Japana izabrala je novi projekat stadiona koji će koštati skoro upola manje. Novi stadion će prema projektu japanskog arhitekte Kengoa Kume imati krov napravljen od drveta i čelika, biće bogat zelenilom i oslanja se na tradicionalnu japansku arhitekturu.

Visina stadiona iznosi manje od 50 metara tako da će se uklopiti u oklolinu, što su mnogobrojni kritičari zamerili prvobitnom projektu iračko-britanske arhitekte Zahe Hadid zbog neuklapanja sa zelenilom bogatim Meiđi Đingu Gajen parkom.

Odluka japanske vlade usledila je posle pet mjeseci detaljnih pregleda, posle konsultacija sa sportistima, profesionalcima i stanovnicima Tokija. Takav pristup japanski premijer Šinzo Abe pokrenuo je u julu zbog javnog negodovanja zbog načina odabira projekta, kao i preskupih troškova izgradnje koji su neprestano rasli.

Izgradnja novog stadiona treba da počne krajem naredne godine, a svi građevinski radovi biće gotovi u novembru 2019. godine, kako bi stadion bio spreman za ceremoniju otvaranja Igara u julu 2020. godine.

Procenjena vrednost celokupnog projekta, uključujući i izgradnju, projektovanje i druge poslove, procenjuje se na 153 milijarde jena, odnosno 1.15 milijardi evra (141,468,082,798.175 dinara). Pola sredstava uložiće japanska vlada, dok će ostatak činiti sredstva lokalne samouprave kao i prihodi od posebne sportske lutrije. Cena prvobitnog projekta od kojeg je japanska Vlada odustala iznosila je oko 2.5 milijardi evra.

Novi projekat stadiona na japanskim društvenim mrežama već je dobio naziv "hamburger".

'