AKTUELNO

Pamtimo ga po fenomenalnim driblimzima u bazenu i neustrašivoj igri.

Danas se navršava 20 godina od smrti Zorana Jankovića, našeg proslavljenog  vaterpoliste. Rođen je u Zenici 1940. godine.  Karijeru je započeo 1958. godine u zagrebačkoj Mladosti, a 1961. godine prelazi u beogradski Partizan kao najbolji  strelac prvenstva Jugoslavije.

Sa Partizanom Zoran Janković osvojio je prve trofeje u istoriji kluba, a svakako su najvrednija četiri Kupa evropskih šampiona. U pohodu na te titule postigao je 99 golova, a ukupno 150 u tom takmičenju. Sa Partizanom je sedam puta bio šampion države. Pamtimo ga po fenomenalnim driblimzima u bazenu, neustrašivoj igri i golovima koji su izvedeni glavom i nogom.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, i zlato četiri godine kasnije u Meksiku. Tih godina je proglašavan za najboljeg vaterpolistu sveta, a za reprezentaciju je odigrao 221 utakmicu i postigao je 259 golova. Po zanimanju je bio diplomirani inženjer tehnologije. Prerano nas je napustio 25.05.2002. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a 2004. posthumno  je primljen u Kuću slavnih u Fort Loderdejlu na Floridi. Danas jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime.

Foto: Privatna arhiva

Autor: S.P.

#Partizan

#Vaterpolista

#Vaterpolo klub Partizan

#Zoran Janković