AKTUELNO

Iako je to bio dan prepun istorijskog značaja, jedna od najupečatljivijih slika svakako je bila ona neverovatne povorke od Bakingemske palate pa sve do Vestminster Hola.

U toj povorci se isticao visok, uspravan čovek koji je stajao kao kraljičin najodaniji, najposvećeniji sluga s najdužim radnim stažem. Proćelav i okićen ordenjem, Pol Vajbru, koji je bio uz kraljicu Elizabetu II tokom njenih poslednjih dana života, bio je slika i prilika čelične odlučnosti. S rukama uz telo, nije gledao ni levo ni desno, već je bio usredsređen samo na ono ispred sebe dok je koračao ispred kočije koja je prevozila kovčeg s posmrtnim ostacima njegove omiljene šefice.Bio je jedan od samo tri muška člana kućnog osoblja Njenog Veličanstva koji su pozvani da se pridruže povorci, ali svoje (zasluženo) mesto nije zaslužio samo dugogodišnjim stažem, već i jedinstvenom ulogom u kraljičinom životu.

Visoki Pol

Jednostavno, kraljica je mogla da se snađe bez bilo koga, osim čoveka kog je od milja zvala "Tall Paul" ili u prevodu "Visoki Pol" - a decenije njegove neprekidne službe to su i dokazale. S njegovih 193 centimetra bilo ga je, naravno, teško ignorisati. Ali njegova visina nije ono što ga je učinilo tako nezamenljivim. On je prošao kroz sve krize, porodične oluje i sitne prepirke među kraljevskim osobljem i dvorjanima, a nikada se nije mešao u njih, te bi se uvek izvukao "nepovređen".

Kako navodi Daily Mail, Visoki Pol je prijatelj sa svima u kraljevskoj porodici, kojoj služi od svoje 19. godine, te nema nijednog neprijatelja. A u kraljevskim krugovima u kojima su ogovaranje i takmičenje za pažnju i pažnju vladara svakodnevica, to je samo po sebi izvanredno postignuće. Pol je takođe bio taj koji je kraljici znao da doda telefon tokom napetih poziva od strane princa Harija koji su pristizali iz Kalifornije. Pol je takođe bio taj koji joj je, nakon što je prestala da pije, omiljena pića zamenio sokom od jabuke.

Sin upravnika banke bio je uz kraljicu 44 godine, a kao što je ona obarala rekorde kao najdugovečnija vladarka, tako ih je obarao i Pol. Pre godinu dana postao je član kraljičinog osoblja s najdužim stažem u Bakingemskoj palati, te je nagrađen Kraljevskim viktorijanskim ordenom i medaljom (srebrnom i zlatnom) kao odlikovanje za njegovu dugu i vernu službu.Pol takođe ima i svoju udobno nameštenu sobu, za koju je kraljica lično platila troškove renovacije. Kada je 2006. Elizabeta II napunila 80 godina i odlučila da više vremena provodi u dvorcu Vindsor, zamolila je i svog Visokog Pola da se preseli tamo. On se odmah odrekao svog skromnog stana iznad starih konjušnica u Kensingtonskoj palati, te se preselio u kuću u blizini Albert Lodge-a u Grejt Parku u Vindsoru.

"Kraljica mu je rekla da je ukrasi po svom ukusu i da joj samo pošalje račun. Rekla je da želi da mu bude udobno", rekao je prijatelj za Daily Mail. Upravo je taj potez bio ključan u njegovom životu u kraljevskoj službi. Bio je to jedini put kad je zastao da razmisli o godinama koje je posvetio kraljici i kraljevskoj porodici. Odluka da će ostati uz nju bila je neizbežna.

Uvek uz kraljicu

Vajbru, koji će sledeće godine napuniti 64 godine, ceo svoj radni vek je posvetio britanskoj kraljici. Za razliku od mnogih drugih slugu koje se sele među domaćinstvima, Pol je nepokolebljivo uvek ostajao uz Elizabetu. Stigao je u kraljevsku porodicu odmah nakon Srebrnog jubileja, bio je i na Zlatnom 2002, kao i na Dijamantnom jubileju, kada je kraljica drhtala na kišom okupanoj Temzi 2012, a bio je tu i pre samo nekoliko meseci, na ovogodišnjem Platinastom jubileju u čast kraljice Elizabete II.Takođe je bio uz nju u nekim od najmračnijih trenutaka njene vladavine, kao i tokom bračnih nesuglasica njene dece, ali i njenih najboljih životnih trenutaka. I naravno, upravo je Pol bio taj koji je snimljen kako prati kraljicu i Danijela Krejga kao Džejmsa Bonda u legendarnoj špici koja je otvorila Olimpijske igre u Londonu.Odigrao je i ključnu ulogu u jednom od najozloglašenijih incidenata iz 1982, kada je uljez provalio u palatu i neopaženo ušao u spavaću sobu kraljice koja je spavala. Kad se oglasio alarm, Vajbru je bio taj koji je hladnokrvno uveo uljeza u batlerovu ostavu, natočio mu čašu viskija i tamo ga zadržao sve dok nije stigla policija.

Foto: Tanjug AP/Hiro Komae

Često je bilo i smeha. Jedan od takvih trenutaka odigrao se u aprilu 1986, kada je kraljevska porodica sahranjivala vojvotkinju od Vindsora, Valis Simpson, a kraljica se zabrinula hoće li se otvoreni grob napuniti vodom. Tada se okrenula prema Polu i još jednom pomoćniku, te se našalila: "Ako ne spasimo grob, lansiraćemo je."No sve te godine službe zahtevale su i određena odricanja. Tako je Visoki Pol ostao neženja, a prijatelji kažu da je bio "oženjen" samo svojom dužnošću kraljici. Ali zauzvrat je zato zauzeo jedno od najintrigantnijih mesta u modernoj britanskoj istoriji.

Skromna porodica

Dok je odrastao u Eseksu, tamo nije bilo tradicije rada za kraljevsku porodicu. Njegov deda bio upravnik fabrike tkanine, a brat mu je bio advokat. Pol, drugi od četvoro braće i sestara, rođen je u Brejntriju 1959. godine. Porodica mu se preselila u Frinton na obali Eseksa i kad je napustio srednju školu Clacton, već je bio odlučan u tome da će se zaposliti u kraljevskoj porodici.Njegova prva dužnost bila je uloga mlađeg lakeja, ali ga je kraljica brzo primetila zbog toga kako se ponašao s njenim korgijima.Upravo je zbog tog unapređenja zaradio i svoj poznati nadimak. On je naime počeo da radi s još jednim miljenikom kraljevske porodice, Polom Barelom, koji je kasnije postao batler princeze Dajane. Kako bi lakše razlikovala dva Pola, kraljica je Barela nazvala "Small Paul" (Mali Pol), a Vajbrua "Tall Paul" (Visoki Paul). Taj simpatični nadimak zadržao se zauvek.

Njegovo prisustvo u povorci pored posmrtnih ostataka kraljice Elizabete primetili su i brojni Britanci na društvenim mrežama koji su pohvalili Pola i njegovu vernu službu kraljici, te primetili da je sada prati i na njenom poslednjem putu.

Čuvar kraljičinih tajni

Tokom godina osoblje je dolazilo i odlazilo, ali u kraljičinom domaćinstvu Vajbru je bio stalno prisutan. Njegov položaj i poverenje koje mu je kraljica ukazala obezbedili su mu još jedan nadimak - čuvar kraljičinih tajni. I retki su oni koji sumnjaju da će ih ikada otkriti javnosti. Zbog toga je još fascinantniji kontrast između njega i druge služavke kraljice Elizabete i njene lične asistentkinje Andžele Keli. Dok je Keli otvorena i hvali se svojom bliskošću s kraljicom, Vajbru je diskretan i skroman.Malo je verovatno da će prihvatiti ugovor za tri knjige kao što je to učinila gospođica Keli - dve su joj već objavljene, a treća tek sledi. I dok je Andžela čeznula da dobije neku višu titulu, prema rečima prijatelja, Vajbru nije tražio nikakvo unapređenje.

Foto: TANJUG AP/TOBY MELVILLE

"Znao je da je mogao da uđe u bilo koji posao u privatnom sektoru i zaradi puno više nego što zarađuje radeći za kraljevsku porodicu, ali to mu nije bilo ni na kraj pameti", govori prijatelj za Daily Mail i dodaje: "Osećao je da mu je mesto uz kraljicu sve dok god ga ona želi, a činjenica je da je ona uvek želela da ga ima uz sebe. Beskrajno mu je verovala i on je znao sve, ali nikad nije hteo ništa da oda."

Kad je kraljica došla na dirljivu ideju da obeležja princa Filipa postavi na vidljivo mesto kao posvetu svom pokojnom suprugu, Pol je bio taj koji je pronašao idealno mesto za to - predsoblje pored jedne od glavnih privatnih soba za primanja, u kući Sandringam.

Blizak odnos

U Frinton-on-Seau, mirnom primorskom gradu koji je posećivala princeza Margaret, jako su ponosni na lokalnog dečaka koji je postao kraljičina stena. Polova majka Džin umrla je pre gotovo tačno godinu dana u 89. godini, dok je njegov otac Derik, koji je važan za istoriju lokalne baptističke crkve, cenjeni starešina zajednice.Neki su simbolično zaključili da je tokom kraljičinog dugog života u kojem se susretala i družila s brojnim moćnim i uticajnim ljudima, od kojih su svi bili rođeni u imućnim porodicama i završili skupe škole, Elizabeta je bila najopuštenija i najsrećnija sa skromnim sinom upravnika banke iz Eseksa.

Autor: M.K.