AKTUELNO

Razlog predostrožnosti bio je taj što se to već jednom dogodilo i bilo je smatrano izuzetno lošim znakom!

Kruna kraljice Elizabete II, koja je stajala na vrhu kovčega tokom sahrane koja je juče održana, morala je da bude pričvršćena od strane draguljara kako ne bi pala sa sanduka. Razlog predostrožnosti bio je taj što se to već jednom dogodilo i bilo je smatrano izuzetno lošim znakom!

Naime, na sahrani kralja Džordža V, 1936. godine, komad nakita kralja ukrašen nekim od najvećih dragulja u kolekciji, pao je sa sanduka i otkotrljao se do kanalizacionog odvoda pored puta, prenosi Daily Mail. Tada su svi bili ubeđeni da je u pitanju izuzetno loš znak, a kraljevskoj porodici sledilo je više teških godina - naredni kralj, Edvard VIII, abdicirao je ubrzo i napravio ustavnu krizu u monarhiji, da bi ga zamenio otac kraljice Elizabete, Džordž VI.

Foto: Tanjug AP/Jack Hill

Da bi se izbegli ikakvi "sumnjivi" signali tokom sahrane koju je prvi put mogla da prati publika širom sveta, kraljevska porodica odlučila je da kraljičina kruna bude zašrafljena zajedno sa postoljem za kovčeg. Isto je urađeno i sa drugim dragocenostima koje su se našle na sanduku tokom izlaganja kraljičinog tela javnosti, i ostali su pričvršćeni i tokom sahrane.

U kraljevskoj porodici i tradiciji postoji i jedan neobičan ritual. Naime, kruna se ne sahranjuje sa kraljicom, jer se smatra da je njena dužnost završena. U kraljevsku kriptu, gde je Elizabeta II sahranjena pored muža, ušla je kao "obična hrišćanska duša", a ne vladarka.

Foto: Tanjug AP/Tristan Fewings

Autor: M.K.