AKTUELNO

Poljska vladajuća partija podnela je Nacrt zakona parlamentu kojim se predviđa vraćanje na posao nedavno prinudno penzionisanih sudija Vrhovnog suda.

Ovaj potez usledio je mesec dana od kada je Evropski sud pravde naredio Poljskoj da prestane da primenjuje zakon kojim se smanjuju godine za odlazak u penziju sudija Vrhovnog suda, zbog koga je preko dvadeset njih moralo da napusti sud.

Poljska je tri godine u sukobu s Evropskom unijom oko nastojanja vladajuće populističke Partije Pravo i Pravda da nametne kontrolu nad pravosudnim sistemom. Ti potezi izazvali su ozbiljnu zabrinutost oko pravne države u Poljskoj.

Današnja inicijativa predstavlja prvi značajniji korak Pojske da odgovori na zahteve EU.

Po tužbi Evropske komisije protiv Poljske, Sud pravde Evropske unije u Luksemburgu obustavio je 19. oktobra privremenom merom do konačne presude deo reforme poljskog pravosuđa. Obustavljene su kadrovske izmene i prinudno penzionisanje sudija Vrhovnog suda nakon navršene 65. godine života, javlili su poljski mediji.

Protiv Poljske se od kraja prošle godine vodi i odvojena procedura po članu 7 Sporazuma EU zbog niza reformi koje je od jeseni 2015. pokrenula vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, počev od reforme Ustavnog suda, pretvaranja javnih medija u državne, čistki u državnoj upravi pa do reforme pravosuđa.

Ukoliko bi bilo utvrđeno da Poljska krši osnovne evropske demokratske vrednosti i ugrožava pravnu državu po šlanu 7, mogla bi da ostane bez prava glasa u EU.

#Poljska

#Sudija

'