AKTUELNO

Vojna koalicija predvođena SAD-om uništila je komandni centar grupe Islamska država u džamiji Hadžin, glavnom gradu u poslednjem džepu pod kontrolom te ekstremističke grupe na istoku Sirije, saopštila je danas američka vojska.

Operacija je sprovedena juče u vreme kad snage predvođene Kurdima savladavaju poslednje ekstremističke borce u tom gradu blizu iračke granice.

Najmanje 16 "teško naoružanih" boraca Islamske države nalazilo se u tom komandnom i kontrolnom centru u džamiji koji je uništen preciznim vazdušnim udarom, navodi se u saopštenju.

Sa te lokacije ekstremisti su upravljali napadima protiv partnera koalicije, navela je američka vojska i optužila Islamsku državu da nastavlja da koristi "zaštićena" mesta da iz njih sprovodi napade bez ikakvog poštovanja za te zgrade kao i za živote nedužnih ljudi.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je u četvrtak da su Sirijske demokratske snage, gde su glavni Kurdi i koje podržava Vašington ostvarile važan prodor u svojoj velikoj ofanzivi da isteraju tu ekstremističku organizaciju s istoka Sirije.

#Sirija

'