AKTUELNO

Najopasniji regioni u kojima bi 2019. godine mogao da počne 'treći svetski rat' ostaju Južnokinesko more, Ukrajina, Persijski zaliv i Korejsko poluostrvo, piše u svom članku za 'Nešenel interest' Robert Farli, profesor na američkoj Vojnoj akademiji.

Farli smatra da je jedna od „gorućih tačaka“ Južnokinesko more, u kojem je pokrenut sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Kine koje vode trgovinski rat. Za sada se borba odvija u okviru ekonomskih sankcija i tarifnih sporova, ali bi sa pogoršavanjem bilateralnih odnosa sukob mogao da ode i van tih okvira, objašnjava autor.

Farli ocenjuje da je Ukrajina drugo verovatno mesto početka svetskog rata. On je podsetio na nedavni incident u Kerčkom moreuzu, ističući da je on izazvao rast napetosti u regionu. Pri tome autor smatra da Rusija najverovatnije nije zainteresovana za „narušavanje statusa kvo“ pre izbora u Ukrajini, koja, sa svoje strane, može da unese neizvesnost u celu situaciju. S obzirom na postojeću napetost između SAD i Rusije, čak i blagi potres mogao bi da uništi delikatnu ravnotežu koja se održava u regionu poslednjih nekoliko godina, upozorava Farli.

Foto: Fonet Vojska Srbije/Ministarstvo odbrane Srbije

Treći „vrući“ region, prema mišljenju tog profesora, ostaje Persijski zaliv. Ovde napetost raste zbog ekonomskog pritiska Sjedinjenih Američkih Država na Iran, kao i zbog sukoba u Jemenu i Siriji. Imajući u vidu strateški značaj regiona, svako ispoljavanje nestabilnosti ovde može da dovede do otvorenog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, pa čak i Kine, ocenjuje autor.

Četvrto žarište napetosti je Korejsko poluostrvo, bez obzira na poslednje mirovne inicijative SAD i Severne Koreje, smatra profesor. Prema njegovim rečima, odnosi između Vašingtona i Pjongjanga mogu se pokvariti u bilo kojem trenutku. Štaviše, nesuglasice po korejskom pitanju imaju i drugi važni igrači — Kina i Japan.

Foto: Tanjug

Pogoršanje odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kine „predskazuje nesreću“ u budućnosti, a „goruće tačke“ vremenom bi se mogle pojaviti i u drugim regionima, piše autor. Pri tome kriza američke vojne hegemonije i uspostavljenog svetskog poretka ukazuju da će bliska budućnost verovatno biti opasnija od nedavne prošlosti, zaključuje Farli.

#Prognoza

#Rat

'