AKTUELNO

Američka svemirska agencija NASA u Novu godinu ušla je sa istorijskim otkrićem - fotografijom najudaljenijeg objekta koji je ikad posecen u Sunčevom sistemu.

Fotografiju nebeskog tela Ultima Tule poslala je sonda "Nju horajzons" (Novi horizonti) oko 30 minuta posle ponoci po lokalnom vremenu, prenosi "Glas Amerike". Kontrolori u Laboratoriji za primenjenu nauku Univerziteta "Dzons Hopkins" proslavili su momenat kada je signal sa letelice "uhvacen na zemlji".

Postoje dve stvari kod Ultima Tule koje su vazne za nauku. Prvo, posto je tako daleko od Sunca, suncevi zraci se jedva probijaju, temperature su na apsolutnoj nuli. Kao rezultat toga, sve je smrznuto, tako da je nebesko telo ocuvano u svom originalnom stanju. Tako duboko smrznuto telo, koje ima 30 kilometara, ne moze da ima geoloskih aktivnosti kao Pluton, koji je takode hladan, ali vidite aktivnost na povrsini i u atmosferi. Ultima jednostavno to nema", objasnio je glavni istrazivac Alan Stern. Ultima Tule je dugacka 32 kilometra, a fotografija je napravljena sa oko 800.000 kilometara.

Ipak, NASA je tek pocela da prima podatke sa "Nju horajzonsa", a ukupno ce biti potrebno oko 20 meseci da svi podaci pristignu do Zemlje. Signal od letelice putuje sest sati pre nego sto stigne do Zemlje. Ultima Tule nalazi se iza Plutona, pored kog je "Nju horajzons" proleteo 2015. godine i poslao neke od najdetaljnijih slika tog nebeskog tela koje je nekada smatrano planetom. Sonda "Nju horajzons" lansirana je 2006. godine.

#NASA

'