AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama, nakon što je dogovor o Bregzitu večeras doživeo krah u britanskom parlamentu.

"Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rešenje", napisao je Tusk na Tviteru.

Junker je poručio da je "sa žaljenjem" primio vesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namere, jer je "vreme uskoro isteklo".

"Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna", poručio je Junker u saopštenju.

Posle odbacivanja plana, Mejovu sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi. Ona je izjavila da vlada mora da zna da li ima podršku parlamenta.

Foto: Tanjug

Uoči glasanja, u kome su 432 britanska poslanika glasalo protiv premijerkinog dogovora o izlasku iz Evropske unije, a 202 su ga podržala, opozicioni lider Džeremi Korbin apelovao je na poslanike da obore vladu i izazovu nove parlamentarne izbore.

Ukoliko Britanija ne ratifikuje dogovor sa EU može se očekivati haotičan izlazak iz bloka 29. marta, kada je formalno zakazan.

#Bregzit

#EU

'