AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da je moguće, ako je potrebno, da se za nekoliko meseci odloži istupanje Velike Britanije iz EU za par meseci.

- Ako je to neophodno, moramo Velikoj Britaniji dati više vremena i datum istupanja pomeriti. Ako Britanci predlože dobar plan, moguće je odlaganje datuma za istupanje na par meseci - rekao je Kurc bečkom dnevniku "Esterajh".

U vezi s nanavljenim Planom B britanske premijerke Tereze Mej, Kurc je kazao da se nada da će taj plan konačno pojasniti stvari oko daljih planova Velike Britanije.

- Nadam se da tim planom može da se izbegne istupanje (Velike Britanije iz EU) bez dogovora - dodao je Kurc, ocenivši, međutim, da je izvesniji "tvrdi" Bregzit, odnosno izlazak Britanije iz EU bez dogovora.

Na pitanje da li bi Britanci trebalo da ostanu u EU, Kurc je odgovorio da bi želeo da Velika Britanija ostane.

- EU će biti oslabljena istupanjem Velike Britanije, ekonomski, politički i bezbednosno-politički - rekao je Kurc.

On je naglasio da je Austrija odlično pripremljena na sve scenarije. Sva ministarstva, prema njegovim rečima, mesecima su vršila pripremu i pod rukovodstvom ministra Gernota Blimela izradila detaljan plan, a tako se pripremila i na Bregzit bez dogovora.

- Međutim Bregzit bez dogovora znači nesigurnost po privredu, koju niko ne želi - uveren je Kurc.

#Sebastijan Kurc

'