AKTUELNO

Povlačenje turskih snaga iz severnog dela Kipra ne dolazi u obzir, poručio je turski predsednik.

Atina i kiparski Grci i dalje imaju "različita očekivanja" u odnosu na kiparske Turke po pitanju rešavanja problema podeljenog ostrva, naveo je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kiparski Turci "intenzivno rade", ali da grčka strana ponovo izbegava rešenje za Kipar, rekao je Erdogan, ističući da se bez Turske rešenje ne može očekivati.

- Jasno smo poručili Kipru i Grčkoj da ne treba da očekuju rešenje bez Turske kao garant. Tamo ćemo večno biti - kazao je Erdogan novinarima posle molitve u Istanbulu, prenele su agencije.

DOSADAŠNJI PREGOVORI BEZ DOGOVORA

Erdogan je to izjavio dan nakon što su razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra završeni u Ženevi bez dogovora.

Sledeća runda će biti održana 18. januara, a tada će biti reči o bezbednosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je rekao Rojtersu da je uveren da će svi učesnici tih pregovora učiniti "poslednji napor" da reše pitanja na sledećem sastanku.

Izaslanik UN za Kipar, Espen Bart Eide, izjavio je nedavno da je teško postići mirovni dogovor na Kipru, ali da nije nemoguć.

Lideri kiparskih Grka i Turaka dogovorili su se početkom decembra da u januaru nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Intenzivni pregovori Anastasijadesa i Akindžija zapali su u novembru prošle godine u ćorsokak zbog neslaganja u vezi sa pitanjem koliko ljudi bi imalo pravo da potražuje kuće i imovinu u zonama koje će biti pod kontrolom svake od strana u predviđenoj federaciji.

Kipar je podeljen otkako je 1974. izvedena turska invazija posle puča u cilju ujedinjenja tog ostrva sa Grčkom.

S. M.

#Grčka

#Kipar

#Redžep Tajip Erdogan

'