AKTUELNO

Zvaničnici negiraju ovu tvrdnju.

Agencija Rojters tvrdi da je imao uvid u dokument u kojem međunarodni istražitelji po prvi put navode da sumnjaju da su predsednik Sirije Bašar el Asad i njegov mlađi brat Maher odgovorni za korišćenje hemijskog oružja u sirijskom sukobu, dok čelnica istražitelja Virdžinija Gamba negira da je sačinjena lista individualno osumnjičenih.

Rojters podseća da je zajednička istraga UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), poznata kao Zajednički istražni mehanizam (JIM), ranije identifikovala samo vojne jedinice kao osumnjičene za korišćenje hemijskog oružja, ali bez imenovanja komandanata ili zvaničnika.

Agencija navodi da je od izvora bliskoj istrazi saznala da je sada sačinjena lista pojedinaca koje su istražitelji povezali sa serijom napada bombama sa hlorom tokom 2014. i 2015, uključujući Asada, njegovog mlađeg brata i druge visoko pozicionirane ličnosti, ukazujući na to da je odluka o korištenju oružja punjenog otrovima došla sa samo vrha.

Sirijska vlada je navela da ove optužbe "nisu zasnovane na istini", a Rojters navodi da je lista, koja još nije predstsvljena javnosti sačinjena na osnovu dokaza koje je prikupio tim UN i OPCW u Siriji i informacija zapadnih i regionalnih obaveštajnih agencija, koje su, po tvrdnji Rojtersovog izvora, odbile da budu identifikovane. Gamba, koja predvodi tim istražitelja, negirala je da je do sada sačinjena bilo kakva lista individualnih osumnjičenih.

J. Stanković

#Bašar al Asad

#Hemijsko oružje

#Sirija

'