AKTUELNO

Nije isključeno potpisivanje mirovnog sporazuma između SAD i Severne Koreje, ocenio je za TV Pink politički analitičar Aleksandar Pavić.

-Mislim da će se odnosi popraviti između dve zemlje, da će se otići korak napred, moguće je da se potpiše miriovni sporazum, rat je prekinut '53 godine nema mira, evo i Rusija i Japan pregovaraju o miru, to nisu bezazlene stvari - ocenio je Pavić uopči današnjeg sastanka lidera dveju zemalja na samitu u Hanoju.

Foto: TvPink Printscreen

Novinarka Ljiljana Smajlović se slaže i kaže da to nije isključeno.

- Postoje sličnosti između Kima i Trampa, koje su veoma zanimljive, oni imaju iste pregovaračke taktike, njihova glavna tehnika je 'od mene možeš svašta da očekuješ, ja sam nepredvidiv' - ocenila je Smajlović.

Foto: TvPink Printscreen

- Prošle godine je bilo da će rat, zahvaljujući predsedniku Južne Koreje deseile su se velike stvari - severna koreja 16 meseci već ne pravi nova testiranja, vasa insutrrija ne napreduje. Ne trebaju sa ovog samite duboke I dalekosežne promene Najvažnije je to što je dramatično smanjena dramatičnost rata Glavno pitanje hoće li trampov ustupak kimu biti da smanji pristvo južne koreje na vojnim vežbama

Dr Ilija Kajtez ističe da su razlike između prvog i drugog susreta Kima i Trampa u tome što je prvi susret bio istorijski i presedan, a da se sada očekuje da se nastave određeni dogovori, ali da je taj optimizam Trampa preuranjen i nerealan njemu trebaju određeni spoljnopolitički poeni i stalno nastoji da optimizam širi oko sebe.

Foto: TvPink Printscreen

-Tramp je spustio očekivanja i bio bi zadovoljan da Kim ne nastavi program tog atomskog naoružavanja. Stvari su jako komplikovane I komplekse da bi se brzo rešile - ocenjuje on.

-Neće biti velikih I dalekosežnih pomaka, moguće da se stane sa daljim razvojem nuklearnog pomaka Severne Koreje - zaključuje on.

Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim DŽong Un nasamo će razgovarati danas  20 minuta, dok će čitav samit u Hanoju trajati oko dva časa, navodi se u rasporedu američkog predsednika.

Prema rasporedu, razgovor Trampa i Kima počeće u 12.40 časova i očekuje se da će biti završen u 13 časova.

Drugi samit dvojice lidera održava se sutra i u četvrtak, 28. februara. Oba lidera danas su stigli u prestonicu Vijetnama.

Prvi samit Trampa i Kima održan je u Singapuru 12. juna, kada je potpisan zajednički dokument u kojem je Pjongjang obećao denuklearizaciju u zamenu za bezbednosne garancije SAD.

#Ljiljana Smajlović

'