AKTUELNO

Francuski gradjanski pokret "Žuti prsluci" najavio je da će oba dana vikenda imati proteste širom Francuske, a najveći skup je najavljen u Parizu, preneo je danas list Figaro.

Pokret pod sloganom "Ne mrdamo" na društvenim mrežama je najavio proteste 17. subote zaredom. Pozivajući se na francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, Figaro je preneo da se prošle subote okupilo oko 39.000 ljudi, što je manje u odnosu na prethodnu subotu.

- Međutim, smanjen broj okupljenih nije obeshrabio organizatore skupa koji su pozvali sve gradjane na skupove obe dana vikenda ako žele, kako su rekli, socijalnu i fiskalnu pravdu i bolju kupovnu moć - naveo je pariski list.

"Žuti prsluci" su odlučili da jačaju proteste tokom marta kada je predvidjen završetak velike nacionalne debate koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron u cilju rešavanja krize nastale nezadovoljstvom gradjana prema njegovoj politici, podsetila je televizija BFMTV.

Debata tokom koje Makron obilazi zemlju i sastaje sa lokalnim zvaničnima i meštanima, trebalo bi da se završi 15. marta.

#Francuska

'