AKTUELNO

Crni bilans žrtava terorističkog napada u dve džamije na Novom Zelandu dostigao je 50. Strahuje se da bi taj broj mogao da poraste, jer je i povređen veliki broj ljudi. Sve žrtve su identifikovane, a među njima, na žalost, ima i mnogo dece i tinejdžera, neretko i članova iste porodice.

Najmlađa žrtva masakra je Mukad Ibrahim (3). Dečak je prisustvovao molitvi u džamiji sa ocem i starijim bratom Abdijem Ibrahimom kada je Brenton Tarant uleteo u džamiju Al Nur i počeo da puca. Veruje se da su njegov otac i brat preživeli jer su se pravili da su mrtvi.

Među najmlađim žrtvama je i dečak po imenu Abdulahi (4). Dečak je bio u džamiji sa tatom i četvoricom braće, koji su svi preživeli napad.

Sajad Miline Sajad je ubijen nekoliko dana nakon što je napunio 14 godina. Imao je i braću blizance godinu dana starije od sebe, koji su preživeli napad. Sajadov otac izjavio je australijskim medijima da je njegov sin "mali hrabri vojnik".

- Kada se rodio, borio se za život. Skoro smo ga izgubili. Mnogo borbe prošao je kroz život - rekao je on.

Prva identifikovana žrtva je 71-godišnji Hadži Daud Nabi, poreklom iz Avganistana. Njegov sin Omar rekao je otac Novi Zeland nazivao „parčetom raja", naveo je BBC.

Kaled Mustafa i njegov 14-godišnji sin Hamza iz rata u Siriji pobegli su u Jordan, koji su nakon pet godina boravka napustili i došli na Novi Zeland. Sa njima je u džamiji bio i Hamzin brat koji je preživeo napad, ali je teško povređen.

Jedna od identifikovanih žrtava je Ata Elajan (33). Radio je u IT industriji i bavio se futsalom, a pre nekoliko meseci postao je otac.

Na spisku stradalih je i šest državljanina Pakistana, potvrdilo je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova. Jedan od njih je i Naim Rašid, koji je pokušao da zaustavi ubicu u svom krvničkom pokolju. U napadu je stradao i njegov sin Talha.

#Novi Zeland

#Terorizam

#žrtve

'