AKTUELNO

Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je večeras portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio sletanje dva ruska aviona u Venecuelu, koji su prevozili vojnike i teret, prenosi TASS.

- Nismo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje. Uvereni smo da nije nadležnost tehničkog tela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsednika Huana Gvaida - poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Rusija, prema njenim rečima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države i u zakonskom okviru.

- Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisali Rusija i Venecuela u maju 2001. godine - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema pisanju lista "El komersio" dva ruska aviona, "Antonov" An-124 i "Iljušin" Il-76 sletela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

#Marija Zaharova

#Venecuela

'