AKTUELNO

Video-snimak pape Franje koji u italijanskom gradu Loretu izmiče ruku, dok vernici pokušavaju da poljube njegov prsten, postao je viralan na internetu.

Snimak, na kojem se vidi kako papa Franja uporno povlači šaku kako bi izbegao da mu vernici poljube prsten na ruci, najnoviji je predmet sukoba između konzervativne i progresivne struje u Rimokatoličkoj crkvi.

Nakon što je objavljen snimak, koji je nastao u ponedeljak tokom papine posete italijanskom gradu Loretu, oglasili su se i kritičari i pristalice pape.

Konzervativni katolički sajt "Lajf sajt njuz", koji često kritikuje papu, opisao je ovaj događaj kao "uznemirujuć" u naslovu teksta, u kojem piše o dugoj istoriji prstenja koje pape nose i njihovom značaju.

- Franjo, ako ne želis da budes Hristov namesnik, onda beži odatle - naveo je na Tviteru sajt "Rorate caeli", koji uglavnom čitaju katolički tradicionalisti.

S druge strane, papski biograf Osten Iverejig poručio je na Tviteru da papa Franja pokušava da se postara da vernici uspostave odnos s njim, a ne da se prema njemu odnose kao prema "svetoj relikviji", prenosi Gardijan.

- On je Hristov namesnik, ne rimski car - poručio je Iverejg.

S njim je saglasan i jezuitski sveštenik Rusel Polit, koji smatra da je krajnje vreme da se prestane s ljubljenjem prstenja biskupa.

- To je jednostavno smešno i nema nikakve veze s tradicijom. To je uvezeno iz monarhija - rekao je Polit.

#Papa Franja

#snimak

'