AKTUELNO

Sukrije Ozbaj, 107 godina stara Turkinja iz Sanliurfe, uprkos poznim godinama danas je došla na biračko mesto u tom gradu i iskoristila pravo glasa na lokalnim izborima koji se održavaju u Turskoj.

Kako je javila agencija Anadolija, Sukrije Ozbaj, koja navodi da je glasala na svim izborima od svoje 18 godine, na biralište je došla u pratnji 80.godišnje ćerke Emine.

Nakon glasanja, 107.godišnja Turkinja je novinarima kratko kazala da je atmosfera na izborni dan prelepa i poželela puno sreće svim kandidatima.

- Iako imam mnogo godina, hvala bogu, zdrava sam. Nadam se da će nam ovi izbori svima doneti sreću. Drago mi je da sam glasala- rekla je Ozbaj.

Istakla je da je glasala na svim izborima od svoje 18 godine. Smatra se da je ova Turkinja jedna od retkih osoba koja je učestvovala na svim izborima u toj zemlji.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima je učestvovalo i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. U 30 velikih gradova Turske registrovana su 44.212.704 birača koji će danas glasati na 142.777 biračkih mesta.

U preostalom 51 gradu registrovano je 12.837.077 birača koji će glasati na 51.851 biračkih mjesta. Birači u Turskoj biraju gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike opštna, kao i gradska ili provincijska i opštinska veća.

Birači će birati i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starešine ili muhtare i veća staraca.

#Turska

'