AKTUELNO

Predsednik i izvršni direktor kompanije „Boing“ Denis Mulenberg izjavio je da je automatski sistem MCAS igrao ulogu u nedavnim avionskim nesrećama aviona kompanija „Lajon er“ i „Etiopijan erlajns“.

- Sve detalje o onome šta se dogodilo u dve nesreće daće vladini organi u konačnim izveštajima, ali, sa objavljivanjem preliminarnog izveštaja o istrazi nesreće leta 302 kompanije Etiopijan erlajns, očigledno je da su se na oba leta automatski sistemi, poznati kao MCAS, aktivirali kao odgovor na pogrešne informacije o napadnom uglu krila aviona - objasnio je Mulenberg.

- Kako su nam rekli piloti, pogrešna aktivacija funkcije MCAS može da doprinese već postojećem radnom opterećenju. Naša je odgovornost da eliminišemo ovaj rizik. Mi smo ga svesni i znamo kako to da uradimo - dodao je Mulenberg.

U saopštenju se navodi da bi naredna nadogradnja sistema „eliminisala mogućnost nenamerne aktivacije MCAS-a i sprečila da se nesreća povezana sa njim ponovo dogodi“. Pilotima će biti dostavljeni novi treninzi i „dodatni obrazovni materijali“.

Podsetimo, Boing 737 Max 8 kompanije „Etiopijan erlajns“ srušio se 10. marta ubrzo nakon poletanja iz Adis Abebe i tada je poginulo svih 157 putnika i članova posade. To je bio drugi pad aviona 737 Max u poslednjih pet meseci nakon pada aviona Lajon era u Indoneziji.

#Boing

#Etiopija

#Nesreća

'